ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Από τον αφανισμό στην «ανάσταση»: Το κουφαηδόνι του Ντάρτφορντ επέστρεψε στη Βρετανία μετά από 60 χρόνια

Από τον αφανισμό στην «ανάσταση»: Το κουφαηδόνι του Ντάρτφορντ επέστρεψε στη Βρετανία μετά από 60 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: D Middleton/South Downs Centre/PA
0

Το ξεχωριστό κελάηδημα ενός κουφαηδονιού του Ντάρτφορντ σε ένα κλαδί σχίνου κάτω από τον μαγιάτικο ήλιο, ήχησε ανακουφιστικά στα αυτιά πολλών, αφού το πτηνό έκανε πανηγυρική επιστροφή μετά από μισό αιώνα σχεδόν πλήρους εξαφάνισης. 

Τα κουφαηδόνια του Ντάρτφορντ μειώθηκαν τραγικά, σε σημείο αφανισμού τού είδους από το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960, κυρίως λόγω της απώλειας των πεδινών χερσότοπων, των οικοτόπων δηλαδή όπου ενδημούσαν.

Ωστόσο, το RSPB (Royal Society for the Protection of Birds - Βασιλική Εταιρεία Προστασίας των Πτηνών) αναφέρει πως έχει καταγράψει 183 ζευγάρια, το μεγαλύτερο αριθμό κουφαηδονιών του Ντάρτφορντ, στα καταφύγια που παρακολουθεί. 

Τα πτηνά αυτά χρειάζονται την απαραίτητη κάλυψη που τους προσφέρουν οι σχίνοι, ενώ είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κακοκαιρία. Οι πληθυσμοί τους σχεδόν αφανίστηκαν μετά το ψύχος του 1962-63, ωστόσο ο ήπιος καιρός των τελευταίων χρόνων τα έχει βοηθήσει να επανακάμψουν.

«Έχουμε καταγράψει μια σταθερή αύξηση στον αριθμό του κουφαηδονιού του Νάρτφορντ, αλλά και σε άλλα είδη που βασίζονται σε οικοσυστήματα θαμνότοπων όπως το γιδοβύζι. Όλη η σκληρή δουλειά για να αποκατασταθεί αυτό το οικοσύστημα, απέδωσε καρπούς» σημειώνει ο Μελ Κεμπ, δασοφύλακας στο Μινσμίρ, που επιβλέπει την αποκατάσταση χλωρίδας στην περιοχή. 

Τα κουφαηδόνια του Ντάρτφορντ είναι πτηνά με μακριά ουρά. Τα αρσενικά τού είδους συχνά εντοπίζονται πάνω στα κλαδιά να κελαηδούν στην ανοιξιάτικη λιακάδα, με την ελπίδα να προσελκύσουν το θηλυκό τους. 

Ο σχίνος, εκτός του ότι τους προσφέρει την τέλεια σκηνή ερωτικής επίδειξης, αποτελεί και σημείο ασφάλειας για τις φωλιές τους, αλλά και πεδίο κυνηγιού καθώς εκεί βρίσκουν αράχνες και κάμπιες. 

Οι περιοχές με χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση φιλοξενούν πληθώρα άγριας ζωής, από πουλιά και θηλαστικά έως έντομα, ερπετά και αμφίβια, ωστόσο παραμένουν από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα της Γηραιάς Αλβιώνας, με το 80% να έχει χαθεί από τον 19ο αιώνα, λόγω της αλλαγής χρήσης της γης. 

«Πρέπει να συνεχίζουμε να αποκαθιστούμε, να διαχειριζόμαστε και να προστατεύου με τους θαμνότοπους που έχουν απομείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλίσουμε όχι μόνο το μέλλον του κουφαηδονιού του Ντάρτφορντ, αλλά και πολλών άλλων ειδών» αναφέρει ο Κεμπ.

Η επιστροφή του κουφαηδονιού αυτού είναι η δεύτερη καλή είδηση σε μία εβδομάδα, καθώς προ ημερών αποκαλύφθηκε πως ένα ζευγάρι ψαραετών στο Ντόρσετ έκανε ένα αυγό. Που αποτελεί την πρώτη αναπαραγωγική προσπάθεια τού είδους στη νότια Αγγλία μετά από σχεδόν 200 χρόνια! 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM