ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση

Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση Facebook Twitter
0

Εάν αντικαταστήσουμε το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης βόειου κρέατος με μικροβιακή πρωτεΐνη, θα γλιτώσουμε τα δάση από την καταστροφή, μειώνοντας την αποψίλωσή τους στο μισό τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει στο μισό και τις εκπομπές ρύπων που οφείλονται στο παγκόσμιο σύστημα κατανάλωσης τροφίμων, το κόψιμο των δέντρων και τις εκπομπές μεθανίου από τη ζωική παραγωγή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υποκατάστατα κρέατος έχουν μειώσει τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα ωστόσο αυτή είναι η πρώτη ανάλυση που προσδιορίζει το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει για τον πλανήτη.

Η αποψίλωση των δασών καταστρέφει την άγρια ζωή κάτι που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να σταματήσει. Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα που προκαλούν την καταστροφή, και η αντικατάστασή τους με πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. 

Η μικροβιακή πρωτεΐνη παρασκευάζεται σε θερμούς βιοαντιδραστήρες, από μικρόβια που τροφοδοτούνται με ζάχαρη. Το πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν θα μπορούσε να έχει γεύση και αίσθηση παρόμοια με τους κρέατος και να είναι εξίσου θρεπτικό, λένε οι  ερευνητές.

Σήμερα, το 83% της αγροτικής γης καλλιεργείται για την βόσκηση ζώων και την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται είναι μόνο το 18% των θερμίδων, που καταναλώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Η παραγωγή κρέατος όπως το βόειο αλλά και το αρνί και το κατσίκι, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1961. Ωστόσο, μία σειρά από έρευνες έχουν δείξει ότι η κρεατοφαγική διατροφή πρέπει να μειωθεί δραστικά στα πλούσια έθνη, για να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στον τομέα της κλιματικής κρίσης.

«Το σύστημα της διατροφής καλύπτει το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παραγωγή κρέατος μηρυκαστικών να είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή», δήλωσε ο Δρ Florian Humpenöder, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK) στη Γερμανία που ηγήθηκε της μελέτης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι μπορούν να τρώνε μόνο χόρτα στο μέλλον. Μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε μπιφτέκια και άλλες παρόμοιες τροφές, απλώς αυτά τα μπιφτέκια θα παράγονται με διαφορετικό τρόπο».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μικροβιακό κρέας καθώς έχει ήδη παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ήδη διαθέσιμο, δήλωσε η Δρ Isabelle Weindl.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα πρωτεΐνης του μικροβιακού κρέατος είναι ισοδύναμη με το βόειο κρέας, αλλά απαιτεί 90% λιγότερη γη και νερό και παράγει 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών που περιελάμβαναν προβλέψεις κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως η αύξηση της ζήτησης για βόειο κρέας, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η αύξηση του εισοδήματος και οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποκατάσταση της μικροβιακής πρωτεΐνης ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις προβλεπόμενες αυξήσεις στη ζήτηση για βόειο κρέας. Μία αντικατάσταση κατά 50% θα οδηγήσει αντίστοιχα σε μείωση κατά 82% στην αποψίλωση των δασών μέχρι το 2050.

Η μικροβιακή πρωτεΐνη μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, αλλά η κύρια πηγή στην αγορά σήμερα παράγεται από μύκητες. «Η καλύτερη εναλλακτική για το υποκατάστατο κρέατος είναι να τρώτε λιγότερο», είπε ο Humpenöder. «Αλλά προϊόντα μικροβιακής πρωτεΐνης μπορούν να διευκολύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος».

Η μελέτη δεν ανέλυσε την επίδραση των φυτικών εναλλακτικών ουσιών, αλλά και αυτός ο κλάδος αναμένεται να έχει επίσης σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Το κρέας που καλλιεργήθηκε σε βιοαντιδραστήρια από ζωικά κύτταρα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

Η Δρ. Tilly Collins στο Imperial College του Λονδίνου, που δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε πως «Ενώ οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να παρέχουμε τέτοια υποκατάσταση πρωτεϊνών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων με δυνατότητα βιοτεχνολογίας προσφέρει τεράστιες μελλοντικές δυνατότητες για πιο βιώσιμη παροχή τροφίμων.

«Η μικροβιακή πρωτεΐνη θα πρέπει να θεωρείται βασικό στοιχείο σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό ολόκληρου του συστήματος των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, συνδυαστικά με μειώσεις στη σπατάλη τροφίμων, κίνητρα για πιο υγιεινή διατροφή και αποτροπή πώλησης προϊόντων με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις» είπε ο Humpenöder.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM