Διπλωματική «αντεπίθεση» από την Αθήνα στις απειλές Ερντογάν και Ακάρ- Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Διπλωματική «αντεπίθεση» από την Αθήνα στις απειλές Ερντογάν και Ακάρ- Οι κρίσιμες ημερομηνίες Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στην αντεπίθεση αλλά σε διπλωματικό επίπεδο, αναμένεται να περάσει η Αθήνα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Χουλουσί Ακάρ, τις τελευταίες ημέρες.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του» δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κανείς δε μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί αποδεκτά σύνορα, με βάση τα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος, η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του» υπογράμμισε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την άλλη συνεχίζει την επιθετική ρητορική του λέγοντας πως «Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα, με αποφασιστικά και σταθερά βήματα. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση».

Στην ίδια γραμμή και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε πως «Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις κάνοντας ανάμεσα σε χιλιάδες νησιά επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα πιο κοντά νησιά στην Τουρκία, με τελετές, με διάφορες δραστηριότητες και ομιλίες».

Την ένταση αυτή επιχείρησε να μετριάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Αυτή την μετριοπαθή προσέγγιση σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει και μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές. Καλείται η πλευρά που δρα με αυτόν τον τρόπο και στην περίπτωση αυτήν είναι η Τουρκία» υπογράμμισε ο Μπομπ Μενέντεζ.

«Πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώ επισήμανε ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Ημερομηνίες-κλειδιά

Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να επιμένει σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Παρασκευή στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και οι  αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ακολουθεί στις 23-24 Ιουνίου η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με σαφή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ρητής και ξεκάθαρης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Τέλος, στις 29-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία με όλους να περιμένουν τη στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM