Explainer: Πώς κάμφθηκε η «αμετακίνητη» Τουρκία υπέρ της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Explainer: Πώς κάμφθηκε η «αμετακίνητη» Τουρκία υπέρ της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (αριστερά) και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία αρχείου)
0

Μα τι έγινε και κάμφθηκε τελικά η, μέχρι πρότινος αμετακίνητη, Τουρκία στο θέμα ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; 

Έγινε ό,τι γίνεται συνήθως σ'αυτές τις περιπτώσεις. Η Τουρκία πήρε ανταλλάγματα. 

Δηλαδή; Τι είδους. 

Κατ'αρχάς, αμυντικά. Δηλαδή, η Τουρκία εξασφάλισε άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων - κυρίως από τη Σουηδία που έχει βαριά πολεμική βιομηχανία - το οποίο επιβλήθηκε ανεπισήμως μετά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, το 2019. 

Μάλιστα. Και έπειτα; 

Κι έπειτα, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο γιατί αυτό συνέβαινε ήδη εφόσον πρόκειται για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε καταδίκη από Σουηδία-Φινλανδία των ενεργειών του ΡΚΚ, του YPG (κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία) καθώς και του FETO (της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη και σφοδρού πολέμιου Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν). 

Πάλι ο Γκιουλέν στη μέση; 

Πάντα ο Γκιουλέν. Μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν τον κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος σε βάρος του το καλοκαίρι του 2016. Η Τουρκία επεδίωκε την αυστηροποίηση των αντιτρομοκρατικών νόμων στις δύο χώρες της Σκανδιναβίας, που θα συνεπαγόταν την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί «εχθρικά» απέναντί της. 

Αυτά δηλαδή κέρδισε η Τουρκία; 

Άλλο ένα πολύ κομβικό, θα μπορούσε να πει κανείς. Τη διατήρηση των καλών σχέσεων με την Ουάσινγκτον εν μέσω μιας ταραγμένης περιόδου τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα, λίγες ώρες μετά την άρση του αδιεξόδου, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως «υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ». Που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος της συμφωνίας για τα F-16. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν μπλοκάρει την απόκτηση των αμερικανικών F-35 από την Τουρκία, μετά την αγορά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, το 2017. 

Οπότε, βγήκε κερδισμένος ο Ερντογάν; 

Προσώρας ο ίδιος πανηγυρίζει - και δικαίως. Καθώς εν όψει εκλογών τον επόμενο Ιούνιο και δεδομένης της «βουτιάς» στη δημοτικότητά του κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, το κουρδικό και τα των εξοπλισμών τού δίνουν πόντους στο εσωτερικό. 

Και τι σημαίνει αυτό το «ναι» της Τουρκίας στην πράξη; 

Κατ'αρχάς πως η Τουρκία από τις δύο χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, εκδίδοντας άμεσα δεκάδες άτομα (6 μελη του ΡΚΚ και άλλους 6 Γκιουλενιστές από την Φινλανδία, 11 μέλη του ΡΚΚ και άλλα 10 του κινήματος Γκιουλέν από της Σουηδία). 

Κατά δεύτερον, χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε ήδη και η έναρξη της διαδικασίας ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Κι επιπλέον, πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για σύναψη συμφωνίας Άγκυρας - ΗΠΑ ως προς των εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των εξοπλιστικών της Τουρκίας. 

Και τι λέει η Ρωσία για όλα αυτά; 

Ό,τι έλεγε και πριν, απλώς σε άλλη βάση πλέον.

Δηλαδή;

Η Ρωσία αντιτίθετο σθεναρά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την επέκτασή του προς Ανατολάς, θεωρώντας της απειλητική προς το ρωσικό έδαφος - κάτι που είχε επικαλεστεί και ως έναν από τους λόγους εισβολής στην Ουκρανία. Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, δια στόματος υφυπουργού Εξωτερικών, η Ρωσία χαρακτήρισε τη διεύρυνση «βαθιά αποσταθεροποιητική για τις διεθνείς υποθέσεις», τονίζοντας πως «δε θα συμβάλει στην ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ». 

Με πληροφορίες από New York Times/BBC/Deutsche Welle/Al Jazeera 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: «Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη» κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Τι αποκαλύπτουν βασιλικοί συντάκτες για την σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τη χριστιανική θρησκεία - Πότε θα πραγματοποιήσει νέα δημόσια εμφάνιση η μέλλουσα βασίλισσα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ