Επιστήμονες που έκαναν έρευνα για ένα είδος τρωκτικών και νυχτερίδες, έκπληκτοι βρήκαν φρύνους να κοιμούνται σε φωλιές, ψηλά πάνω σε δέντρα.
Η έρευνα αυτή, που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με τη συνεργασία της οργάνωσης Froglife, αποκαλύπτει για πρώτη φορά πόσο συχνά φωλιάζουν και αναπαράγονται οι φρύνοι πάνω σε δέντρα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, εντοπίστηκαν 50 φρύνοι να ζουν σε φωλιές συγκεκριμένου είδους τρωκτικού πάνω σε δέντρα, ακόμη και σε ύψος 3 μέτρων. Αυτό το εύρημα ήταν απροσδόκητο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο κοινός φρύνος, που είναι χερσαίο αμφίβιο, συνήθως περνά τον χρόνο του είτε στη γη, είτε στο νερό. Αν και ζει σε διάφορα περιβάλλοντα, από δάση έως υγρότοπους, είναι λίγες οι φορές που είχε παρατηρηθεί αυτό το είδος πάνω σε δέντρα.
Ο λόγος για αυτή τη συμπεριφορά των φρύνων είναι άγνωστος, όμως ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να αναζητούν τροφή πάνω σε δέντρα, ή να θέλουν να κρυφτούν από αρπακτικά και παράσιτα.
«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, για το πώς αντιλαμβανόμαστε την οικολογία και για την προστασία του κοινού φρύνου», δήλωσε ο δρ. Σίλβιου Πέτροβαν, ερευνητής στο τμήμα Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και συντάκτης της μελέτης.
«Περαιτέρω στοχευμένη έρευνα θα βοηθήσει επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς και τον αντίκτυπο που έχει η διαχείριση των υγρότοπων για τους κοινούς φρύνους και άλλα αμφίβια», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Guardian