Ο Αμαζόνιος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών εδώ και έξι χρόνια

Ο Αμαζόνιος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών εδώ και έξι χρόνια Facebook Twitter
0

Η αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ των τελευταίων έξι ετών, αναφέρει η εθνική υπηρεσία, Inpe.

Περίπου 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης εκκαθαρίστηκαν στην περιοχή μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταστράφηκαν 3.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους.

Ο Αμαζόνιος παίζει ουσιαστικό ρόλο στην βιωσιμότητα του πλανήτη αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο για τα αυξανόμενα επίπεδα αποψίλωσης των δασών καθώς δεν έχει προφυλάξει το περιβάλλον.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας από την άλλη ισχυρίζεται ότι έχει δυναμική δράση στην καταπολέμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, αν και σε δήλωσή του δεν αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, αλλά τα δέντρα του κόβονται για το ξύλο τους και για να ελευθερωθεί χώρος για καλλιέργειες, που με τη σειρά τους προμηθεύουν παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων.

Το υψηλό επίπεδο αποψίλωσης των δασών τροφοδοτεί επίσης έναν υψηλότερο από το συνηθισμένο αριθμό πυρκαγιών για αυτήν την εποχή την επόμενη χρονιά επισημαίνει η Δρ Μανοέλα Ματσάντο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στο Reuters.

Μετά την κοπή των δέντρων, συχνά ακολουθούν πυρκαγιές για να καθαριστεί η γη για τη γεωργία, επομένως μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών σημαίνει περισσότερες πυρκαγιές, όπως τόνισε.

Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, η περιοχή φιλοξενεί κοινότητες που ισχυρίζονται ότι πρέπει να χρησιμοποιούν το δάσος για εξόρυξη και εμπορική γεωργία προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

Την ίδια στιγμή, οι αυτόχθονες που ζουν στον Αμαζόνιο αγωνίζονται για να προστατεύσουν το τροπικό δάσος και τον τρόπο ζωής τους.

Τον Μάρτιο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα από δορυφορικά δεδομένα τριών δεκαετιών ότι η υγεία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου επιδεινώνεται.

Είπαν ότι υπάρχουν ενδείξεις απώλειας ανθεκτικότητας σε ποσοστό άνω του 75% του δάσους, με τα δέντρα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της ξηρασίας, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη επέμβαση όπως η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές.

Στη σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη πέρυσι, πάνω από 100 κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να σταματήσουν την τακτική αυτή και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM