Βρέθηκε το παλαιότερο ναυάγιο της Αγγλίας, ένα εμπορικό πλοίο του 13ου αιώνα

Βρέθηκε το παλαιότερο ναυάγιο της Αγγλίας, ένα εμπορικό πλοίο του 13ου αιώνα Facebook Twitter
Το βαρύ φορτίο του πλοίου μπορεί να έπαιξε ρόλο στην καταστροφή του.
0

Πριν από περίπου 750 χρόνια, ένα πλοίο φορτωμένο με περίτεχνα σκαλισμένες επιτύμβιες στήλες, από ασβεστόλιθο Purbeck και αλεστικά κονιάματα βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Ντόρσετ της Αγγλίας, μόλις ένα μίλι από το πλησιέστερο λιμάνι.

Το βαρύ φορτίο του πλοίου μπορεί να έπαιξε ρόλο στην καταστροφή του, "ιδίως αν έπεφτε σε καταιγίδα", λέει ο Hefin Meara, θαλάσσιος αρχαιολόγος στο Historic England. Ο Meara προσθέτει: "Ό,τι κι αν συνέβη, πρόκειται για μια χαμένη επένδυση και πιθανότατα θα είχε κοστίσει σε κάποιον πολλά χρήματα".

Το καλοκαίρι του 2020, ένας τοπικός ιδιοκτήτης σκάφους, ο Trevor Small ανακάλυψε το ναυάγιο στον κόλπο Poole, όπου το νερό με χαμηλό οξυγόνο, η άμμος και οι πέτρες βοήθησαν στη διατήρηση του πλοίου του 13ου αιώνα και του φορτίου του. Σύμφωνα με δήλωση του Historic England, το σκάφος -που ονομάστηκε πρόσφατα "Mortar Wreck" είναι "εξαιρετικά σπάνιο", καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί άλλα ναυάγια πλοίων του 11ου έως 14ου αιώνα στα αγγλικά ύδατα. Το Mortar Wreck είναι το παλαιότερο γνωστό προστατευόμενο ναυάγιο της Αγγλίας με ορατό σωζόμενο κύτος.

Βρέθηκε το παλαιότερο ναυάγιο της Αγγλίας, ένα εμπορικό πλοίο του 13ου αιώνα Facebook Twitter
Ένας αρχαιολόγος εξετάζει μία από τις χαραγμένες πλάκες του Purbeck που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο Mortar του 13ου αιώνα. © Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ

"Εκατομμύρια βάρκες έχουν πιθανότατα πλεύσει πάνω από αυτό το σημείο από τότε που βυθίστηκε αυτό το πλοίο", λέει ο Small. "Πιθανότατα έχω περάσει κι εγώ ο ίδιος χιλιάδες φορές από εκεί, αλλά μόνο όταν παρατήρησα μια μέρα μερικές περίεργες ενδείξεις στον σαρωτή, συνειδητοποίησα ότι μπορεί να υπάρχει κάτι εκεί κάτω".

Όταν ο Small έστειλε έναν συνάδελφό του να εξερευνήσει την περιοχή λίγους μήνες αργότερα, επέστρεψε γρήγορα με ένα χάλκινο μαγειρικό σκεύος ηλικίας αιώνων. Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ ερεύνησαν επίσημα το ναυάγιο αμέσως μετά, ανακτώντας ακατέργαστη πέτρα Purbeck (ένα είδος ασβεστόλιθου που παρασκευάζεται από τα κελύφη σαλιγκαριών του γλυκού νερού), δύο χαραγμένες πλάκες, καζάνια, γουδί που χρησιμοποιούνταν για να αλέθουν τα σιτηρά και διάφορα μαγειρικά σκεύη.

Βρέθηκε το παλαιότερο ναυάγιο της Αγγλίας, ένα εμπορικό πλοίο του 13ου αιώνα Facebook Twitter
Κούπες και άλλα μαγειρικά σκεύη που βρέθηκαν στο ναυάγιο © Bournemouth University

Η ανάλυση των δακτυλίων των δέντρων στο ξύλινο κύτος του πλοίου έδειξε ότι κατασκευάστηκε από ιρλανδικές βελανιδιές που κόπηκαν μεταξύ 1242 και 1265, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Γ'. Η ιρλανδική δρυς ήταν δημοφιλές υλικό για τους μεσαιωνικούς ναυπηγούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα ξύλα μπορεί να εξήχθησαν από την Ιρλανδία στην Αγγλία. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι το πλοίο βυθίστηκε κατά την αναχώρησή του από την ακτή του Ντόρσετ, με προορισμό άγνωστο προορισμό, μαζί με το πολύτιμο φορτίο του, την πέτρα Purbeck.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM