LIFO PODCASTS

Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter

Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση

0

Η Βασιλική Συλλογή στο Μπάκιγχαμ διαθέτει μερικά από τα σημαντικότερα δείγματα ιαπωνικής τέχνης και χειροτεχνίας στον δυτικό κόσμο. Για πρώτη φορά, τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της εξαιρετικής συλλογής συγκεντρώνονται για να αφηγηθούν την ιστορία 300 ετών διπλωματικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της βρετανικής και της ιαπωνικής βασιλικής και αυτοκρατορικής οικογένειας, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Το 1881, δύο νεαροί Βρετανοί πρίγκιπες που υπηρετούσαν ως σημαιοφόροι στο Βασιλικό Ναυτικό επισκέφθηκαν την Ιαπωνία, όπου είχαν συνάντηση με τον αυτοκράτορα. Η συνάντηση αυτή δεν ήταν η πιο σημαντική μεταξύ των βασιλικών οικογενειών της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, ούτε η πιο εξωφρενική –οι πρίγκιπες αγόρασαν μια μεταλλική τσαγιέρα και φλιτζάνια ως δώρο για τον πατέρα τους σε μια εκκολαπτόμενη τουριστική αγορά– αλλά ήταν εμβληματική της μακράς και πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ βρίσκονταν στην Ιαπωνία, οι πρίγκιπες, ηλικίας μόλις 16 και 17 ετών, έκαναν τατουάζ στα χέρια τους: ένα ζευγάρι πελαργών για τον πρίγκιπα Αλβέρτο και ένας δράκος και μια τίγρη για τον μελλοντικό Γεώργιο Ε΄.

«Τα αντικείμενα αυτά είναι συνήθως διασκορπισμένα σε 15 διαφορετικές ιστορικές και βασιλικές κατοικίες. Οπότε το να τα φέρουμε μαζί και να τα δούμε ως σύνολο είναι κάτι το ιδιαίτερο».

«Τα τατουάζ ήταν μέρος της ναυτικής κουλτούρας και αποτελούσαν βρετανική αριστοκρατική μόδα στα τέλη του 19ου αιώνα», εξηγεί η Rachel Peat, επιμελήτρια της νέας έκθεσης «Japan: Courts and Culture», η οποία εγκαινιάστηκε στην Queen's Gallery. «Αλλά στην Ιαπωνία, το τατουάζ είχε πολύ διαφορετικές συνδηλώσεις. Υπήρξε τόσο σεβαστή μορφή τέχνης όσο και σε διάφορες περιόδους παράνομη στην ιαπωνική ιστορία, οπότε υπάρχει μια μυσταγωγία και σχεδόν κίνδυνος στο να κάνεις ένα τατουάζ, κάτι που μπορεί κάλλιστα να ήταν μέρος της γοητείας για τους τουρίστες».

Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Αυτές οι διακοσμητικές πορσελάνινες φιγούρες αντιπροσωπεύουν το έτος του λαγού και αντλούν από την ευρύτερη ανατολική μυθολογία για τους λαγούς ή τα κουνέλια που συνδέονται με το φεγγάρι και τις έννοιες της αθανασίας. Λειτουργούν επίσης ως θυμιατά, με τον καπνό να βγαίνει μέσα από τρύπες στα πέτρινα κούτσουρα πάνω στα οποία κάθονται οι λαγοί.

Η αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μακρινό, επιθυμητό και δύσκολα προσβάσιμο υπήρξε βασικό μέρος της γοητείας που ασκούσε η Ιαπωνία στη Δύση. Αυτό αποδεικνύεται σε αυτή την πρώτη έκθεση που είναι αφιερωμένη σε έργα τέχνης της βασιλικής συλλογής από την Ιαπωνία, για την οποία οι αίθουσες της βασίλισσας έχουν ανασχεδιαστεί ειδικά. Αν και δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ιαπωνικής τέχνης –δεν υπάρχει καλλιγραφία ή κιμονό και μόνο ένα γλυπτό μινιατούρα netsuke– αποκαλύπτει μια συναρπαστική ιστορία διπλωματίας, γούστου και εξουσίας μέσω της καλλιτεχνίας και της δεξιοτεχνίας.

Η πρώτη βασιλική επαφή έγινε το 1613, με την ανταλλαγή δώρων που περιλάμβανε ένα σύνολο πανοπλιών σαμουράι, λίγο πριν η Ιαπωνία απομονωθεί από τη δυτική επιρροή για περισσότερα από 200 χρόνια. Όχι ότι αυτό έβαλε τέλος στην έλξη για όλα τα ιαπωνικά πράγματα. Αν μη τι άλλο, το «κλείσιμο» της Ιαπωνίας έκανε τα προϊόντα της ακόμη πιο μοντέρνα και περιζήτητα και, μέσω Κινέζων και Ολλανδών εμπόρων, η βασιλική οικογένεια συνέχισε να δημιουργεί τη συλλογή της από προϊόντα πορσελάνης και λάκας, τα μυστικά κατασκευής των οποίων ήταν ακόμη άγνωστα στη Δύση. Η επανασύνδεση με την Ιαπωνία τον 19ο αιώνα προκάλεσε την ανανέωση των βασιλικών επισκέψεων και μια νέα εκτίμηση και κατανόηση της ιαπωνικής τέχνης στη Δύση, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα οι σχέσεις μεταξύ των χωρών ήταν θερμές. Η ρήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου επουλώθηκε τη δεκαετία του 1950 με ένα δώρο στέψης από τον αυτοκράτορα Χιροχίτο στη νέα τότε βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β’ και θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η τέχνη για να συμβολίσει μια νέα εποχή συνεργασίας.

Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Κουτί καλλυντικών και κάλυμμα, περ. 1890-1905. Αυτό το ξύλινο κουτί, διακοσμημένο με μαύρη, χρυσή και ασημένια λάκα, ήταν το πρώτο διπλωματικό δώρο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που δόθηκε στη βασίλισσα από τον Hirohito, τον αυτοκράτορα Shōwa, με αφορμή τη στέψη της το 1953. Κατασκευάστηκε από τον Shirayama Shōsai, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της λάκας στις αρχές του 20ού αιώνα. Εδώ έχει απεικονίσει έναν ερωδιό, του οποίου τα φτερά είναι ζωγραφισμένα με ασημένια λάκα, τονισμένα με χρυσές ραβδώσεις.

«Τα αντικείμενα αυτά είναι συνήθως διασκορπισμένα σε 15 διαφορετικές ιστορικές και βασιλικές κατοικίες», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης. «Οπότε το να τα φέρουμε μαζί και να τα δούμε ως σύνολο είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πολλά από τα αντικείμενα είναι δώρα που παραγγέλθηκαν απευθείας από την αυτοκρατορική οικογένεια και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδιάστηκαν ακόμη και από την ίδια. Το αποτέλεσμα είναι έργα εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και έργα που αποκαλύπτουν μια συναρπαστική ιστορία μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης όχι μόνο μεταξύ των αυλών, αλλά και μεταξύ των πολιτισμών».

Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Αυτό το κομμάτι είναι έργο του Akatsuka Jitoku, ο οποίος έχει υπογράψει το όνομά του με χρυσή και κόκκινη λάκα στο εσωτερικό της δεξιάς πόρτας. Ο Jitoku, ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες λάκκας της γενιάς του, ήταν διευθυντής της Ιαπωνικής Ένωσης Καλλιτεχνικής Τέχνης (Nihon kōgei bijutsu kyōkai) και έκανε πολλά για να προωθήσει την αναγνώριση της τέχνης της λάκας από την Αυτοκρατορική Ακαδημία Τέχνης, στην οποία εξελέγη μέλος το 1930. Η δουλειά του είχε μεγάλη ζήτηση για αυτοκρατορικά κομμάτια παρουσίασης και τα περίπου δώδεκα έργα του που είναι γνωστά σε συλλογές εκτός Ιαπωνίας σήμερα ήταν σχεδόν όλα επίσημα δώρα. Αυτό το φορητό ερμάριο επιλέχθηκε ως δώρο στέψης για τη βασίλισσα Μαρία από τον αυτοκράτορα Μέιτζι και την αυτοκράτειρα Σόκεν το 1911. Το αυτοκρατορικό έμβλημα χρυσάνθεμου (kikumon) εμφανίζεται στην κορυφή κοντά στη λαβή μεταφοράς, και οι κλειδαριές έχουν επίσης πόμολα από μπουμπούκια χρυσάνθεμου. Αυτή η περίοδος διακρινόταν από την πλούσια χρήση χρυσού για να προκαλεί την εντύπωση του ζεστού ηλιακού φωτός.
Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Μινιατούρα με συρτάρια c.1907 Μαύρη, χρυσή και ασημένια λάκα, με ένθετα από φίλντισι, κέρατο και κοχύλι, πάνω σε ξύλο.
Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Ζεύγος εξαγωνικών πορσελάνινων βάζων τύπου Kakiemon με καπάκια. Τα αγγεία αυτής της μορφής και αυτού του στυλ έγιναν γνωστά ως "αγγεία του Hampton Court" λόγω της στενής σύνδεσής τους με το παλάτι όπου η Μαρία Β' συγκέντρωσε μια μεγάλη και σημαντική συλλογή ιαπωνικής πορσελάνης. Κάθε ένα από αυτά είναι διακοσμημένο με γυναίκες και πουλιά σε στυλ Kakiemon με μπλε, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο σμάλτο. Τα δύο βάζα είναι ασυνήθιστα ως "ταιριαστό" ζευγάρι - με σχέδια που είναι συμμετρικά όταν τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο. Η παρουσίαση της πορσελάνης σε ζεύγη με αυτόν τον τρόπο ήταν μια ευρωπαϊκή μόδα - τα διακοσμητικά, πανομοιότυπα ζεύγη ήταν σπάνια στην Ιαπωνία. Τα βάζα θα πρέπει να κατασκευάστηκαν ειδικά για εξαγωγή και είναι πιθανό να είχαν παραγγελθεί ειδικά μέσω των εργοστασίων της Arita. Κάθε εξαγωνικό σώμα δεν κατασκευάστηκε στον τροχό του κεραμέα, αλλά διαμορφώθηκε στο χέρι σε πλάκες και στη συνέχεια συναρμολογήθηκε, μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η παραγωγή τέτοιων ειδών πολυτελείας ήταν τόσο απαιτητική σε εργασία που μετά τον δέκατο όγδοο αιώνα δεν κατασκευάζονταν πλέον.
Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Αυτός ο πίνακας σε πτυσσόμενο πανό του 1860 που απεικονίζει το όρος Φούτζι την άνοιξη είναι μέρος ενός ζευγαριού που στάλθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια το 1860. Θεωρούνταν χαμένος, αλλά ανακαλύφθηκε ξανά κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για την έκθεση. Είναι κατασκευασμένος από μετάξι, με μεντεσέδες από χαρτί και φύλλα χρυσού, και είναι εξαιρετικά εύθραυστος. Τα πανό θεωρούνται πίνακες ζωγραφικής και όχι έπιπλα, και θα εκτίθενται σε επίπεδη θέση για να αναδεικνύεται καλύτερα το έργο των καλλιτεχνών. Ήταν από τα πρώτα διπλωματικά δώρα που έγιναν μετά το άνοιγμα της Ιαπωνίας στον κόσμο μετά από περισσότερα από 200 χρόνια απομόνωσης.
Μια έκθεση στην Queen's Gallery με πολύτιμα ιαπωνικά αντικείμενα που γοήτευαν πάντα τη Δύση Facebook Twitter
Αυτή η πανοπλία σαμουράι ήταν το πρώτο διπλωματικό δώρο της Ιαπωνίας προς τη Βρετανία. Στάλθηκε στον Ιάκωβο Α' το 1613 από τον Σογκούν Τοκουγκάουα Χιντετάντα, στρατιωτικό ηγεμόνα της Ιαπωνίας, μαζί με έγγραφο που επέτρεπε στους Βρετανούς να εμπορεύονται και να εγκαθίστανται εκεί. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και δαπανηρό δώρο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μεταξωτό κορδόνι που ενώνει μικρά σιδερένια κομμάτια για να δημιουργήσει ένα εύκαμπτο και ελαφρύ κάλυμμα. Ασυνήθιστα, η πανοπλία διατηρεί το αρχικό μπλε και κόκκινο μετάξι που επιβιώνει σπάνια, επειδή το υλικό είναι τόσο εύθραυστο και συχνά πρέπει να αντικαθίσταται. Το κράνος σε σχήμα κολοκύθας περιλαμβάνει μια υπερυψωμένη περιοχή στο πίσω μέρος για να φιλοξενήσει το χτένισμα των σαμουράι, με τα μαλλιά σε ουρά ή κότσο. Με τη φοβερή μάσκα του προσώπου της, η πανοπλία θυμίζει την αξιοπρεπή κουλτούρα της ελίτ των σαμουράι, οι οποίοι για περίπου 700 χρόνια κυβερνούσαν την Ιαπωνία για λογαριασμό της αυτοκρατορικής οικογένειας. Η πανοπλία συντηρήθηκε μαζί με άλλα 36 κομμάτια ιαπωνικών όπλων και πανοπλιών για την έκθεση στην Queen's Gallery, Buckingham Palace.
Εικαστικά
0

LIFO PODCASTS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Los Caprichos - Goya

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ