Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα λένε ότι ένα μικρό αλλά ζωηρό είδος καρχαρία με εξαιρετική ικανότητα να περπατά στη στεριά εξελίσσεται για να επιβιώσει καλύτερα από την υπερθέρμανση των θαλασσών και την κλιματική κρίση.
Ο καρχαρίας επωμίδα, που βρίσκεται συνήθως σε ρηχούς υφάλους της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας, μπορεί να περπατήσει έως και 30 μέτρα σε ξηρά, χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά του που έχουν σχήμα κουπιού και να επιβιώσει σε συνθήκες υποξίας, έλλειψης δηλαδή οξυγόνου για διάστημα έως και δύο ώρες.
Οι βιολόγοι του Florida Atlantic University (FAU) και οι ερευνητικοί εταίροι τους στην Αυστραλία, λένε ότι αυτές οι αξιοσημείωτες ικανότητες επιτρέπουν στους καρχαρίες που κατοικούν στους υφάλους να επιβιώσουν σε όλο και πιο εχθρικά περιβάλλοντα καθώς οι συνθήκες αλλάζουν.
«Τέτοια κινητικά χαρακτηριστικά μπορεί όχι μόνο να είναι βασικά για την επιβίωση, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με τη διαρκή φυσιολογική τους απόδοση κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», λέει η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο integrative and comparative biology journal.
«Τα ευρήματα μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι αυτό το είδος καρχαρία μπορεί να ανέχεται κάποιες, αλλά ίσως όχι όλες, τις δύσκολες συνθήκες που προβλέπονται για τον 21ο αιώνα».
Η Marianne Porter, καθηγήτρια εμβιομηχανικής στο τμήμα βιολογικών επιστημών της FAU, είπε ότι οι καρχαρίες είναι σε θέση να περπατούν αργά και γρήγορα, καθώς και να κολυμπούν, δίνοντάς τους μια εξαιρετική ικανότητα να διασχίζουν την ξηρά για να φτάσουν σε πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα, που άλλα είδη δεν μπορούν να κάνουν.
«Μπορεί να μην σκέφτεστε τις όμορφες, τροπικές παραλίες ως σκληρές, αλλά στην πραγματικότητα οι παλιρροϊκές πισίνες και τα περιβάλλοντα με κοραλλιογενείς υφάλους είναι αρκετά σκληρά, υπόκεινται σε ζεστές θερμοκρασίες σε καθεστώς παλίρροιας και πολλές αλλαγές. Πολλά πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παλίρροιας» όπως επισήμανε.
«Αυτοί οι μικροί καρχαρίες μπορούν να μετακινηθούν από παλιρροϊκή πισίνα σε άλλη πισίνα, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε νέες πισίνες για να αναζητήσουν τροφή ή σε παλιρροϊκές πισίνες με καλύτερο οξυγονωμένο νερό.
»Οι συνεργάτες μας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι είναι σε θέση να αντέξουν πολύ καλά τις κλιματικές αλλαγές. Αυτοί οι καρχαρίες είναι εξαιρετικά δείγματα ώστε να αρχίσουμε να εξετάζουμε πώς αυτές οι μεταβαλλόμενες συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τα σπονδυλωτά γενικά, και άλλα είδη».
Σημείωσε δε ότι μπορούν να βοηθήσουν να δει η επιστημονική κοινότητα «αυτό που μπορεί να δούμε στους μελλοντικούς ωκεανούς».
Οι καρχαρίες επωμίδες δεν είναι το μόνο είδος καρχαρία που είναι γνωστό ότι έχει περιπατητικές ικανότητες. Το 2013, ερευνητές στην Ινδονησία ανακάλυψαν ένα είδος που χρησιμοποιεί τα πτερύγια του για να «περπατάει» κατά μήκος του ωκεανού, αναζητώντας τροφή.
Μια μελέτη του 2020 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και διεθνείς συνεργάτες, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 9 είδη καρχαρία χρησιμοποιούσαν πτερύγια για να περπατούν σε ρηχά νερά.
Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, στην περίπτωση του καρχαρία επωμίδα είναι η ανοχή του στην υποξία για παρατεταμένη περίοδο και η ικανότητά του, όχι μόνο να επιβιώνει στην ξηρά, αλλά και να μπορεί να περπατά καλύπτοντας αποστάσεις έως και 30 φορές το μήκος του σώματός τους.
«Η ικανότητά τους να κυκλοφορούν και να περπατούν από το ένα μέρος στο άλλο είναι πραγματικά πολύ σημαντική», είπε η Porter.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τέλος, ότι αυτή η ικανότητας έδωσε στους καρχαρίες καλύτερη ευελιξία ώστε να αποφεύγουν τα αρπακτικά και να φτάνουν σε περιοχές με πιο άφθονη τροφή και λιγότερο ανταγωνισμό για την απόκτησή της.
Με πληροφορίες του Guardian