Η πρώτη αποστολή της NASA στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια, αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Το κέντρο ελέγχου της εκτόξευσης ανέφερε ότι οι μηχανικοί αποστολών της NASA διαμορφώνουν ένα «σχέδιο» για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα με έναν από τους τέσσερις κινητήρες R-25 στο βασικό τμήμα του πυραύλου Space Launch System.
Ο κινητήρας δεν ανταποκρίνεται σωστά στις προσπάθειες προετοιμασίας του με κρυογονικό προωθητικό ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του για εκτόξευση και να ξεκινήσει η αποστολή «Artemis Ι».
Για να μπορέσει η NASA να στείλει αστροναύτες ξανά στη Σελήνη, χρειάζεται μια πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του Space Launch System.
Η εκτόξευση αναμένεται να γίνει τώρα είτε στις 2 είτε στις 5 Σεπτεμβρίου.
Όταν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη σελήνη, η κάψουλα Orion, θα είναι κενή. Δεν θα μεταφέρει αστροναύτες, αν και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 ανθρώπους. Αυτό θα συμβεί στην επόμενη αποστολή, με το Artemis II.
The countdown clock is on a hold at T-40 minutes. The hydrogen team of the @NASA_SLS rocket is discussing plans with the #Artemis I launch director. Operational commentary continues at https://t.co/z1RgZwQkWS. pic.twitter.com/5J6rHVCe44
— NASA (@NASA) August 29, 2022
Τι είναι το Space Launch System και το Orion;
Για να φτάσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι, χρειάζονται έναν μεγάλο πύραυλο και το Space Launch System είναι αυτός ακριβώς ο πύραυλος, ο πιο ισχυρός από τότε που το Κρόνος V μετέφερε αστροναύτες της NASA στη Σελήνη τη δεκαετία του 1960 και του 1970.
Ο πύραυλος που αναμένεται να εκτοξευτεί σήμερα έχει 98.1456 μέτρα ύψος και βάρος περίπου 2.500 τόνων. Ο "S.L.S" έχει κάποιες οπτικές ομοιότητες με τα διαστημικά λεωφορεία που έχουν αποσυρθεί.
Για να απλοποιήσει την ανάπτυξη του νέου πυραύλου της για τη Σελήνη, η NASA επαναχρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της τεχνολογίας των διαστημικών λεωφορείων της δεκαετίας του 1970.
Το φορτίο του Space Launch είναι το Orion, μια κάψουλα που έχει σχεδιαστεί για ταξίδια πολλών εβδομάδων πέρα από τη τροχιά της Γης. Δεν θα έχει πλήρωμα σε αυτήν την πτήση, αλλά έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες. Εάν αυτή η πτήση είναι επιτυχής, τότε το Artemis ΙΙ θα είναι επανδρωμένη αποστολή.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης;
Κάτι περισσότερο από δύο λεπτά μετά την απογείωση, οι δύο πιο αδύνατοι πλαϊνοί ενισχυτές που είναι συνδεδεμένοι στο γιγάντιο βασικό στέλεχος του Space Launch System θα εξαντλήσουν τα στερεά καύσιμα τους και θα πέσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, οι τέσσερις κινητήρες της βασικής δομής θα σβήσουν. Στη συνέχεια, ο κορμός θα αποσπαστεί και το δεύτερο κομμάτι του πυραύλου και η κάψουλα Orion θα μείνουν μόνα τους στο διάστημα.
Περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκτόξευση, το δεύτερο τμήμα ενεργοποιείται ξανά για περίπου 18 λεπτά, ωθώντας τον Orion σε μια πορεία προς τη Σελήνη. Θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός του Orion και από το δεύτερο τμήμα.
Την 6η Ημέρα, το Orion θα μπει σε τροχιά του γύρω από τη Σελήνη.
Την 24η Ημέρα, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη Γη. Εάν το Artemis I ξεκινήσει τη Δευτέρα, η επιστροφή θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, τερματίζοντας μια αποστολή 42 ημερών.