Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, συγκριτικά με τα 150 της περασμένης χρονιάς, όπως ενημέρωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ.
Οι ρωσικές προμήθειες ενέργειας προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος, εν μέσω της αντιπαράθεσης και των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Μόσχα προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ε.Ε. πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει μειώσει τις προμήθειες, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν από τις κυρώσεις.
Σήμερα, Πέμπτη, η Gazprom σημείωσε πως οι προμήθειες σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) έχει πέσει σημαντικά, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας αλλά και για να τιμωρηθεί η Μόσχα για τις ενέργειές της. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μοιάζει, μάλλον, μακρινό.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν θα σταματήσουν πλήρως οι εξαγωγές.
Ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ευρώπη όσον αφορά στο ρωσικό φυσικό αέριο.
«Δεν υπάρχει χώρα που να μπορεί να παρέχει πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους των κοιτασμάτων στη Σιβηρία και στη χερσόνησο Yamal» δήλωσε σε συνέδριο ο Όλεγκ Ακσιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημέρωσε πως η Ε.Ε. προτείνει να οριστεί πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ έστειλε και νέο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.
«Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη» είπε.
Με πληροφορίες από Reuters