Παιδιά και έφηβοι απομακρύνθηκαν από το «άντρο» εβραϊκής αίρεσης στο Μεξικό, ύστερα από πολυετή έρευνα για την παράνομη δράση της.
Η επιχείρηση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις που είχε στήσει η Lev Tahor εντός της ζούγκλας και οι ανήλικοι αναμένεται να επιστρέψουν στο Ισραήλ όπου και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Η ομάδα καταγγέλλεται για εμπορία παιδιών.
Πριν από δύο χρόνια, πρώην πράκτορας της ισραηλινής Μοσάντ είχε δεχθεί καταγγελία από συγγενικό πρόσωπο ενός των μελών της αίρεσης και μαζί με συνάδελφους του από την Υπηρεσία και σε συνεργασίας με τις διωκτικές Αρχές τρίτων χωρών άρχισαν έρευνα.
Η Lev Tahor είναι γνωστή για τις εξτρεμιστικές πρακτικές της αλλά και τις σκληρές τιμωρίες που επιβάλει ακόμα και για ασήμαντα λάθη. Της έχει δοθεί το παρατσούκλι Εβραϊκή Ταλιμπάν, λόγω του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλει σε γυναίκες και κορίτσια και ο οποίος δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα όσα ορίζουν οι εξτρεμιστές που έχουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Από 3 ετών και άνω είναι αναγκασμένες να είναι καλυμμένες με μία ρόμπα.
Αμέσως μετά την ακινητοποίηση όλων όσων βρέθηκαν στο σημείο, οι Αρχές φρόντισαν να απομακρύνουν τους ανηλίκους καθώς υπήρχε φόβος πως κινδύνευε άμεσα η ζωή τους από τα ενήλικα μέλη.
Η Lev Tahor είχε ιδρυθεί το 1988 από τον ραβίνο Shlomo Helbrans, ο οποίος στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ. Εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο ετών το 1994 για απαγωγή και το 2017 έχασε τη ζωή του στο Μεξικό από πνιγμό.
Η αίρεση μετρά έως και 350 μέλη και έχει παρουσία, μεταξύ άλλων, σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Μαρόκο, Γουατεμάλα και Βόρεια Μακεδονία.
Ενώ η ομάδα περιγράφεται συχνά ως υπερορθόδοξη, ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και έχει χαρακτηριστεί «επικίνδυνη αίρεση» από ισραηλινό δικαστήριο. Η ηγεσία της έχει αρνηθεί πως παραβιάζει τη νομοθεσία, και καταγγέλλει πως τίθεται στο στόχαστρο λόγω της ιδεολογίας της.
Ωστόσο, το 2018 μέλη της - μεταξύ των οποίων ο γιος του ιδρυτή και νυν αρχηγός της - καταδικάστηκαν για την απαγωγή των παιδιών δύο γυναικών οι οποίες το είχαν σκάσει από την αίρεση και είχαν καταφύγει στη Νέα Υόρκη.
Με πληροφορίες από BBC