Από τη στιγμή που ένας Βρετανός τράβηξε,το 1903, αυτό που πιστεύεται πως είναι η πρώτη φωτογραφία του Έβερεστ, οι κατά καιρούς φωτογραφίες τής υψηλότερης κορυφής του πλανήτη έχουν προκαλέσει δέος πλείστες φορές.
Οι αδιανόητες διαστάσεις του Έβερεστ καθιστούν ανέφικτη την αποτύπωσή του στην ολότητά του σε μια φωτογραφία που να το τοποθετεί στο πανόραμα του τοπίου των Ιμαλαΐων.
Φέτος, ο Ρεζάν Οζτούρκ, ο 39χρονος ορειβάτης και κινηματογραφιστής, επιχείρησε για λογαριασμό του National Geographic να συλλάβει μια τέτοια φωτογραφία.
Το σχέδιό του ήταν να χρησιμοποιήσει ένα ειδικά τροποποιημένο drone για να δημιουργήσει ένα πανόραμα 360 μοιρών, το οποίο θα αποτύπωνε το Έβερεστ σε όλο το μεγαλείο του, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη θέση του σε ένα από τα πιο τεράστια, επιβλητικά, μεγαλειώδη ορεινά τοπία του πλανήτη.
Ο Οζτούρκ βρέθηκε να τρέμει στο παγωμένο κρύο στην κορυφή North Col του βουνού, προσπαθώντας να αναπνεύσει τον αραιό αέρα στα 23.000 πόδια.
Κάπως έτσι, ο Οζτούρκ βρέθηκε στο ψύχος, να αναπνέει με δυσκολία, σε υψόμετρο επτά χιλιομέτρων, σε ένα εγχείρημα κολοσσιαίων διαστάσεων. Πέρασε οκτώ μήνες σχεδιάζοντας αυτή τη στιγμή, υπολογίζοντας ωστόσο πως είχε στη διάθεσή του μόλις 15 λεπτά για να αποτυπώσει το στιγμιότυπο προτού η μπαταρία του drone του εξαντληθεί σε συνθήκες ακραίου ψύχους.
Το αποτέλεσμα, θεαματικό και πρωτοφανές: Ένα μωσαϊκό, σύνθεση 26 εικόνων που συνδέονται μεταξύ τους σαν κομμάτια παζλ, δείχνει το βόρειο μέτωπο του Έβερεστ και τα όσα το περιβάλλουν. Αν ενωθούν η αριστερή με τη δεξιά άκρη της εικόνας αυτής, δημιουργούν ένα πανόραμα 360 μοιρών.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη του απόπειρα να πετάξει drone στο Έβερεστ, καθώς ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προσπαθήσει και αποτύχει πολλάκις. «Αν οι άνεμοι είναι ισχυροί, μπορείς να χάσεις το drone αυτοστιγμεί» λέει ο ίδιος, παραδεχόμενος πως σε τέτοιες συνθήκες, είσαι απλώς στο έλεος των ανέμων.
Προτού δοκιμάσει στα Ιμαλάια, ο Οζτούρκ δοκίμασε το drone του σε μονάδα υπερβαρικού οξυγόνου στην Καλιφόρνια, ώστε να διαπιστώσει πώς μπορούσε να διαχειριστεί στην πράξη τον αραιό αέρα τέτοιων υψομέτρων.
Επιστρέφοντας το drone από την αποστολή του, ο Οζτούρκ έριξε μια «κλεφτή» πρώτη ματιά στη φωτογραφία του. «Ήμουν υπέρ-ενθουσιασμένος γιατί φαινόταν σα μια εξαιρετικά σπάνια οπτική πανοραμική. Φαινόταν σαν δορυφορική εικόνα» λέει ο ίδιος.
Με πληροφορίες από National Geographic