Πού πήγαν οι γλάροι; Παραλιακή πόλη άδειασε από θαλασσοπούλια και κανείς δεν ξέρει γιατί

Πού πήγαν οι γλάροι; Παραλιακή πόλη άδειασε από θαλασσοπούλια και κανείς δεν ξέρει γιατί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι κάτοικοι μιας παραθαλάσσιας πόλης αναρωτιούνται τι ακριβώς συνέβη στον πολύβουο πληθυσμό των γλάρων που άλλοτε επισκέπτονταν την περιοχή.

Οι ασημόγλαροι ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό θέαμα στο Μπάρμουθ της Ουαλίας: κάθονταν στις στέγες και έκλεβαν φαγητό από τους επισκέπτες. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, οι ντόπιοι παρατηρούν πως οι γλάροι είναι σχεδόν εξαφανισμένοι. Κάποιοι αναρωτιούνται τώρα αν φταίει κάποιο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών.

Οικολόγοι τονίζεται πως χρειάζεται περισσότερη παρακολούθηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά για να αποφανθούν αν υπάρχει κάποια σύνδεση. 

Ο Rob Triggs, ο οποίος εκπροσωπεί την πόλη στο συμβούλιο του Gwynedd, σχολίασε: «Οι ασημόγλαροι είναι το ξυπνητήρι μου το καλοκαίρι - μόλις ανατείλει ο ήλιος στις 04:30, με ξυπνούν για να βγάλω έξω τα σκυλιά.»

«Έχουμε ένα παλιό λατομείο που βλέπει προς την πόλη, και κανονικά θα κούρνιαζαν εκεί εκατοντάδες γλάροι, αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Η πόλη μοιάζει αρκετά απόκοσμη - όταν είχαμε μια ηλιόλουστη μέρα, ήρθαν πολλοί επισκέπτες εδώ, τους έπεφταν πατατάκια και δεν υπήρχαν γλάροι να τις μαζέψουν», πρόσθεσε ο Triggs.

Κάποιοι άνθρωποι στο Barmouth είπαν ότι ένα κρούσμα γρίπης των πτηνών σε μικρή απόσταση μπορεί να συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των γλάρων.

Οι ψαράδες της περιοχής λένε ότι έχουν δει πρόσφατα νεκρά πουλιά στην ακτογραμμή.

Αλλά άλλοι ντόπιοι εκφράζουν τον φόβο πως οι γλάροι απλώς μετακινήθηκαν, αναζητώντας αλλού τροφή, τώρα που η τουριστική περίοδος τελειώνει.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι συμβαίνει. Βλέπουμε ακόμη μερικούς γλάρους στις παραλίες, αλλά όχι τον αριθμό που θα περίμενε κανείς», καταλήγει ο Triggs.

«Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε κάποιες πληροφορίες από τις αρχές για να ξέρουμε τι συμβαίνει».

Η Δρ. Ρέιτσελ Τέιλορ, οικολόγος στο Βρετανικό Τραστ Ορνιθολογίας, μια φιλοζωική οργάνωση, εκτίμησε ότι αν οι γλάροι στο Μπάρμουθ έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, η ασθένεια θα μπορούσε να έχει μεταδοθεί από οπουδήποτε.

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει με τους ασημόγλαρους στο Μπάρμουθ ή αλλού στην Ουαλία», δήλωσε η δρ Τέιλορ.

«Αλλά υπάρχει μία προφανής πιθανότητα για οποιαδήποτε μείωση φέτος, επειδή είχαμε απροσδόκητα εκτεταμένες και επιδημίες γρίπης των πτηνών στα θαλασσοπούλια γενικά. Έτσι, είναι απολύτως πιθανό να χάνουμε γλάρους, εξαιτίας των λοιμώξεων από τη γρίπη των πτηνών.»

«Σίγουρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε γλάρους και άλλα είδη άγριων πτηνών, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να χαρτογραφήσουμε ένα ξέσπασμα σε άγρια πτηνά», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM