Μέσα στην αμφιβολία για το τι έρχεται, που προκάλεσε σε όλους μας η πανδημία, είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα μαγαζιά που έβαλαν ψηλά τον πήχη, έτσι που περιμέναμε να δούμε τι έχουν να δώσουν και σε συνθήκες κανονικότητας.
Ένα από αυτά είναι το Kobra, ένα concept το οποίο δεν (μου) θυμίζει κάτι άλλο στην πόλη και που γνωρίζοντάς το από τη μέρα μηδέν, δηλαδή από το καλοκαίρι του ‘20, το είδα να μην κάθεται σε ησυχία, όσο τουλάχιστον του το επέτρεπαν οι συνθήκες.
Από την πρεμιέρα του το μαγαζί που τραβάει τα βλέμματα στον δρόμο της Ναυαρίνου φάνηκε ότι δεν θέλει να είναι προβλέψιμο. Έδειξε ότι το ενδιαφέρει να προσφέρει ένα πρωινό που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, να λειτουργεί ως ασυνήθιστο μπαρ, μπορούσες να το πεις και funky μπιστρό – και gastro-club το χαρακτήρισαν. Είναι όλα, αλλά δεν είναι και τίποτε ακριβώς από αυτά.
Από τη σχεδιαστική προσέγγιση του Studiomateriality, που παντρεύει custom κατασκευές, όπως ένα διαφορετικό εξομολογητήριο, ένα τραπέζι που γυρίζει σαν μύλος σε παιδική χαρά και μια εικαστική βιτρίνα, με την μποτιτσελική Αφροδίτη να αντικαθιστά τις φιάλες των ποτών με τις κλασικές λευκές πλαστικές καρέκλες, μέχρι τα fun και υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων μενού που είχε παρουσιάσει ως τώρα με τον χαρισματικό Άνταμ Κοντοβά στο τιμόνι της κουζίνας του, το Kobra έδειξε από τις αντισυμβατικές προθέσεις του ότι δεν θα έχει στεγανά.
«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ήθελα το μενού να μην έχει ταυτότητα, δεν με ενδιέφερε να έρχεται κάποιος εδώ και να έχει στο μυαλό του ότι θα φάει "ελληνική δημιουργική", προτιμούσα να έχει τα πάντα, αυτά που θα ήθελα εγώ να βρω σε ένα μπαρ».
To έχει στήσει μια παρέα που έχει ξενυχτήσει πολύ μαζί και το ζητούμενο ήταν εξαρχής να σερβίρουν ένα φαγητό που να μπορεί να σταθεί και στην μπάρα. Στην νέα εποχή της κουζίνας του η σκυτάλη πέρασε στον sous chef του Simul, στον Μάνο Σαρρή, που, όπως μου είπε ο Λεωνίδας Δεληγιάννης (Κάιν, Ρεσιτάλ, Τιτάνας), τον επέλεξαν γιατί, πέρα από ταλαντούχος μάγειρας που μπορεί να μαγειρέψει τόσο σύνθετα όσο και απλά, είναι και «ένας άνθρωπος που συχνάζει σε μπαρ».
Εγώ θα πω ότι έχει και μια έφεση στην «comfortιά», όπως λεγόταν και η εκπομπή μαγειρικής που άρχισε να ανεβάζει στο YouTube στην καραντίνα, και αυτό βγαίνει και στο πρώτο μενού του για το Kobra, που αλλάζει δέρμα.
Ξεκίνησε να διαμορφώνει το καινούργιο bar food που βρίσκουμε στη Ναυαρίνου, έχοντας στο μυαλό του «κάτι που τρώγεται με τα χέρια, κάτι που είναι τηγανητό, κάτι που να μπαίνει σε ψωμί, κάτι που δεν είναι εξεζητημένο, κάτι που είναι οικείο, αφού προς τα κει πάει γενικά η φάση του φαγητού. Θέλαμε να προσφέρουμε πράγματα εύκολα για όσους έρχονται για ποτό».
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από το ότι το Kobra είναι ένα μπαρ που χορεύει και ξενυχτάει, αλλά σερβίρει και πρωινό. Σε αυτή την κάρτα, λοιπόν, βρίσκουμε προτάσεις όπως «ένα από τα πιο ωραία πρωινά που μπορεί να φάει κανείς» κατά τον σεφ και δεν έχω παρά να συμφωνήσω, ένα χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης που ζυμώνεται στην κουζίνα, σκέτο ή γεμιστό με δικές του μαρμελάδες και ένα βούτυρο αρωματισμένο με raspberries, αυγά ποσέ σε κούπα με στάκα Σητείας και προζυμένια κρουτόν.
Μαζί με αυτά τα πρωινά που επιβεβαιώνουν την υπεροχή της απλότητας στο φαγητό και ξυπνούν σε όλους μας αναμνήσεις, ετοιμάζουν μια γαλλική ομελέτα με βούτυρο και σχοινόπρασο, ένα vegan wrap με χούμους, πίκλες αγγούρι και καραμελωμένα καρότα και ένα steak sandwich σε τσιαπάτα με ψητές πιπεριές και κρέμα τσένταρ σε περίπτωση που θέλουμε να ξεκινήσουμε με κάτι πληθωρικό τη μέρα μας – είναι και τάση αυτό το σάντουιτς, όπως είναι και τα soft cookies που φτιάχνουν, τα κάνουν με ταχίνι και σοκολάτα.
Μετά τις δύο το μεσημέρι το κουλούρι του πρωινού σερβίρεται σαν κουβέρ με ένα καπνιστό βούτυρο με άχυρο, ενώ στο υπόλοιπο μενού, που τρέχει μέχρι τις εντεκάμισι το βράδυ, συμβαίνει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.
«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ήθελα το μενού να μην έχει ταυτότητα, δεν με ενδιέφερε να έρχεται κάποιος εδώ και να έχει στο μυαλό του ότι θα φάει "ελληνική δημιουργική", προτιμούσα να έχει τα πάντα, αυτά που θα ήθελα εγώ να βρω σε ένα μπαρ. Το τηγανητό κοτόπουλο είναι αμερικανιά, αλλά σε ποιον δεν αρέσει; Βρίσκω άδικο να αποκλείουμε πράγματα επειδή είναι ξενόφερτα, όπως αντίστοιχα και το να μην αξιοποιούμε στοιχεία από την εγχώρια κουζίνα επειδή τα θεωρούμε πολύ απλά. Αν είναι κάτι είναι νόστιμο και μας αρέσει, έχει νόημα να το σερβίρουμε».
Έτσι το προαναφερθέν κοτόπουλο θα το βουτάμε με τα χέρια στη μαγιονέζα τους – θα το συνόδευα με μια lager μπίρα.
Το μεσημεριανό/ βραδινό μενού του Kobra είναι η επιτομή του multi-culti, αφού βγάζουν έναν γαύρο τηγανητό με λαδολέμονο σε γαλάκτωμα, που επίσης πάει με μια μπίρα, όπως και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια πανέ με μαγιονέζα με σιράτσα τα οποία ο σεφ τα προτείνει και σε όσους απολαμβάνουν τα καπνιστά ουίσκι.
Κάνουν κροκέτες από φάβα παντρεμένη, αυτή της προηγούμενης μέρας, που μπαίνει στο τηγάνι με κρεμμύδια, τα οποία καραμελώνουν, και κάππαρη – ο Μάνος Σαρρής έχει προσθέσει μαρμελάδα ντομάτας και καπνιστό χέλι σε αυτό το πιάτο-homage στην Πάρο απ’ όπου και κατάγεται, όπως είναι και ο γαύρος με το λαδολέμονο, που πάνω απ' όλα είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα για bar food, να τον προτιμήσετε.
Η μπρουσκέτα με το καψαλισμένο λαυράκι, τα ντοματίνια κονφί και την κρέμα ξινομυζήθρας είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο και μία από τις ιταλικές αναφορές του μενού – θα δοκιμάσετε και σπανακόρυζο σε εκδοχή αραντσίνο με κρέμα φέτας και φρέσκα μυρωδικά, το οποίο μπορείτε να ματσάρετε με το τζιν σας.
Όσο για το χοιρινό ιμπέρικο με τη σαλάτα κόκκινο λάχανο σε ψωμάκι μπριος, ποντάρω ότι θα γίνει instant hit, κάντε μια δοκιμή μαζί με ρούμι.
Το φαγητό θα ακολουθεί την εποχικότητα, θα εμφανίζονται πιάτα ημέρας με υλικά που μπορεί να πέσουν στα χέρια τους και να τους εξιτάρουν, γενικά το Kobra δεν θα μας αφήσει να βαρεθούμε, αφού σκοπεύει να επαναφέρει τα πειραματικά κουτιά που είχαν πρωτοεμφανιστεί με συνταγές του Άνταμ Κοντοβά, κουτιά δηλαδή που από το χρώμα τους μας κάνουν να καταλαβαίνουμε αν το πιάτο που θα βρούμε μέσα σε αυτά είναι βασισμένο στο κρέας ή στο ψάρι, αν είναι veggie, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη πληροφορία γι’ αυτά, δεν ξέρουμε τι θα βρούμε και θα φάμε μέχρι να τα ανοίξουμε.
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως σε αυτό το δημιουργικό χάος που είναι το Kobra θα φάτε με χαλαρότητα στο μπαρ, το μενού είναι ακομπλεξάριστο, όπως και το γύρω περιβάλλον.
Επίσης, δεν θα χρειαστεί να σκεφτείτε μέχρι πιο «βρόμικο» της Αθήνας πρέπει να οδηγήσετε μετά για να χορτάσετε, κάτι που ξέρω ότι βασανίζει πολλούς από τους ξενύχτηδες αυτής της πόλης, τουλάχιστον αυτούς που το υπολογίζουν το junk τους και δεν το ξοδεύουν.
Facebook: Kobra, Instagram: kobra.est2020
Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134