ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
0

Με το ένα χέρι στα κινητά τους και το άλλο πάνω σε διάφανα πλαστικά κουτιά, τυπωμένα με το logo του μαγαζιού, κάνουν μπούμπερανγκ, καταγράφοντας το unboxing ενός σάντουιτς, όσοι έχουν έρθει να δοκιμάσουν το Kobra.


Στη Ναυαρίνου, ακριβώς στο σημείο όπου ήταν το Circus, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ένα καινούργιο μαγαζί που έστησαν μαζί ο Άνταμ Κοντοβάς και η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Κάιν του Μετς, ένα εστιατόριο- μπαρ ή μπαρ-εστιατόριο –χρειάζεται λίγος καιρός ακόμα για να φανεί αυτό– που με τα βιογραφικά των δημιουργών του (και τα μπούμερανγκ) κίνησε γρήγορα το ενδιαφέρον. Είναι Πέμπτη, αργά το απόγευμα, και τα περισσότερα τραπέζια του είναι ήδη κρατημένα.


Ο στενόμακρος χώρος φωτίζεται από neon επιγραφές. Χωρίς να ξέρω ποια ακριβώς ήταν η ιδέα για τη διακόσμησή του, μαντεύω κάτι σαν «ινσταγκραμική παιδική χαρά για ενήλικες». Ακουμπώντας στη δροσερή επιφάνεια του ενός τραπεζιού από ανοξείδωτο ατσάλι και περιμένοντας το μενού, μετράω τις φωτογραφικές ευκαιρίες: μια «χαμένη Ατλαντίδα» πίσω από το μπαρ (μια βιτρίνα με κομμάτια από κολόνες και αγάλματα σε αρχαιοελληνικό στυλ, βαμμένη γαλάζια), πλατύφυλλα φυτά, φωτεινές επιγραφές με μηνύματα. Μια γυάλινη προθήκη με ρετρό πάστες βρίσκεται κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι με το γυαλιστερό άγαλμα του Δαβίδ και τις μονομπλόκ πλαστικές καρέκλες. Α, εκεί είναι και το «εξομολογητήριο», μια ξύλινη κατασκευή με κουρτινάκι και αναμμένα κεριά, στην οποία μπορείς να μπεις και να ποζάρεις.

Αν η Kobra, που ξεκινάει από νωρίς, με πρωινό, για να καταλήξει το βράδυ με electro-party ατμόσφαιρα, σε μπερδεύει, δώσε μια ευκαιρία στην κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά, που κάνει σ' αυτό το νέο εγχείρημα upgrade στην έννοια του snack-bar.


Το επιτηδευμένα ασύνδετο σύνολο, όμως, δένει το μενού του Κοντοβά, που με τη σιγουριά του και τις τολμηρές, ιδιοσυγκρασιακές επιλογές του σου δίνει να καταλάβεις ότι πίσω από την καρτέλα υπάρχουν άτομα με ενθουσιασμό, που χαίρονται αυτό που κάνουν.

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Το «τοστ» της Κόμπρα με μπριος, παστράμι, τσάτνεϊ κρεμμυδιού, γκούντα και τσένταρ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αν ξεκινήσεις με κάτι από την cocktail list, οι επιλογές θα έρθουν πιο φυσικά. Ραφιναρισμένες εκδοχές όλων όσα θα ήθελες να φας μεθυσμένος είναι ο σκελετός του μενού: τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου, αλλά γεμιστές με χοιρινό κιμά και γαρίδες. Σούπερ τραγανές, με κάτι από street food της Ταϊλάνδης, junk χωρίς το junk, με λέμονγκρας και φρεσκάδα. Μακαρόνια, αλλά με άγρια μανιτάρια, φρέσκο τσίλι και μαύρη τρούφα. Πίτσα, αλλά με ζυμάρι αργής ωρίμανσης. Κεφτεδάκια, λουκάνικο, «τοστ» – όλα δοσμένα με πρωτοτυπία, αλλά χωρίς επιπολαιότητα και με άρωμα από ταξίδια (κυρίως στην Ασία).


Το σερβίρισμα του φαγητού γίνεται σε πήλινα κομψά πιάτα, σε πλαστικά καλαθάκια, σε ασημένια πιάτα παιδικού πάρτι, σε πλαστικά σακουλάκια, σε χάρτινα origami κουτιά για take-out και όχι μόνο. Σαν πετυχημένο αστείο του σεφ ή μπορεί μόνο εγώ να το εξέλαβα έτσι και να χάρηκα, το πιο νόστιμο πιάτο ήταν και το λιγότερο φωτογενές: τηγανητή πατάτα, τόφου, καπνιστό χέλι και παστά αυγά. Η τηγανητή πατάτα είναι ένα ορθογώνιο από στρώσεις λεπτοκομμένης πατάτας, αλλού μαλακής και αλλού τραγανής, με μια σχεδόν φωσφοριζέ πράσινη άμορφη μάζα-γευστικότατη μους με μια ιδέα από βουτυράτο χέλι και φρέσκα μυρωδικά. Καμία φωτογραφία, μόνο απόλαυση. Να σημειώσω, βέβαια, ότι οι vegetarian προτάσεις υπάρχουν μεν, αλλά δεν είναι πολλές, ενώ οι vegan είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Μια γυάλινη προθήκη με ρετρό πάστες βρίσκεται κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι με το γυαλιστερό άγαλμα του Δαβίδ και τις μονομπλόκ πλαστικές καρέκλες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ρωτήστε και για τα «μυστικά πιάτα» ημέρας, που είναι ακόμα πιο τολμηρά, όπως η «καρμπονάρα» από αρμυρίκια με μύδια και τσάγαλα ή οι καρδιές πάπιας σε στικ δεντρολίβανου και σάλτσα από κορόμηλα που έχουν υποστεί ζύμωση.


Για γλυκά, υπήρχαν δύο επιλογές, μία από την ομάδα του Kobra και μία ωραιότατη, κλασική νουγκατίνα με κερασάκι στη κορυφή, από του Παπασπύρου.


Αν η Kobra, που ξεκινάει από νωρίς, με πρωινό, για να καταλήξει το βράδυ με electro-party ατμόσφαιρα, σε μπερδεύει, δώσε μια ευκαιρία στην κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά, που κάνει σ' αυτό το νέο εγχείρημα upgrade στην έννοια του snack-bar. Το κάνει με αυτοπεποίθηση και το διασκεδάζει.

Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λίγες ώρες στην Kobra και τη fun κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT