Οι λεμούριοι σκαλίζουν τη μύτη τους με το μακρύ, μεσαίο δάχτυλο: Η απρόσμενη ανακάλυψη των ζωολόγων

Ερευνητές αποκαλύπτουν ότι τα aye-aye χρησιμοποιούν το μακρύ, μεσαίο τους δάχτυλο για να σκαλίζουν τη μύτη τους Facebook Twitter
Φωτ.: duke lemur center
0

Έχει μεγάλα μάτια, φουντωτή ουρά και ευαίσθητα αυτιά. Το aye-aye, γνωστός και ως λεμούριος με μακριά δάχτυλα είναι ένα - γενικά- χαριτωμένο πλάσμα.

Οι επιστήμονες ωστόσο ανακάλυψαν ένα λιγότερο χαριτωμένο του χαρακτηριστικό: τη χρήση του μεσαίου δακτύλου του. Σύμφωνα με την έρευνα τους το χρησιμοποιεί για να σκαλίζει τη μύτη του και να τρώει τις μύξες του.

Τα aye-ayes, όπως και οι άνθρωποι είναι πρωτεύοντα αλλά είναι νυκτόβια πλάσματα, υπό εξαφάνιση και συναντώνται μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Αν και είναι γνωστό ότι το ζώο χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό του δάκτυλο για να χτυπά τα κούφια ξύλα προκειμένου να εντοπίζει σκουλήκια και κάμπιες, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν βίντεο που δείχνει το ζώο να το χρησιμοποiεί και για να σκαλίζει τη μύτη του.

«Όταν το κάνει, το ζώο βάζει ολόκληρο το μεγάλο σε μέγεθος, λεπτό χαρακτηριστικό του δάκτυλο μέσα στις ρινικές διόδους και στη συνέχεια γλείφει τη ρινική βλέννα που έχει συλλέξει», αναφέρουν οι συγγραφείς στο περιοδικό Zoology.

Η dr Anne-Claire Fabre, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Berne και επιστημονική συνεργάτης του Φυσικού Μουσείου Ιστορίας του Λονδίνου, που συνέγραψε την έρευνα, είπε ότι κατέγραψε τη συμπεριφορά αυτή σε βίντεο του 2015 ενώ παρατηρούσε το ζώο σε κέντρο για λεμούριους στο Duke.

«Εξεπλάγην» είπε προσθέτοντας ότι ολόκληρο το δάκτυλο εξαφανίστηκε μέσα στη μύτη του ζώου. «Είναι σχεδόν 8 εκατ. και είναι αρκετά μακρύ και αναρωτιόμουν πού πήγε το δάχτυλο».

Για να ερευνήσουν αυτή τη συμπεριφορά, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο 3D με τη χρήση ειδικού scanner για το κεφάλι και το δάχτυλο του aye-aye, για να καταλάβουν πού κατέληγε το δάχτυλο.

«Το δάχτυλο κατέληξε στον λαιμό» είπε η Fabre ενώ πρόσθεσε πως επειδή τόσο καιρό δεν είχε καταγραφεί αυτή η συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι δεν γινόταν κιόλας.

Οι ειδικοί είπαν ότι αυτό το χαρακτηριστικό έχει παρατηρηθεί σε τουλάχιστον 11 είδη, μεταξύ των οποίων οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, ο μακάκες και ουρακοτάγκοι ενώ εμφανίζεται ως κοινό χαρακτηριστικό για  πρωτεύοντα με ιδιαίτερες χειριστικές δεξιότητες.

Δεν είναι γνωστό γιατί αυτά τα πρωτεύοντα, συμπεριλαμβανομένων των aye-aye, σκαλίζουν τη μύτη τους αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως να είναι μία κίνηση «αυτοκαθαρισμού».

Ωστόσο, σημείωσαν, ότι το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα είδη τρώνε τη ρινική βλέννα, ενδέχεται να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, έχουν υπάρξει μελέτες που υποστηρίζουν ότι η «υφή, η τραγανότητα και η αλμυρή γεύση» θα μπορούσε να είναι δελεαστική και ότι η μύξα μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια. Η κίνηση δε, θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. 

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, καθώς μία άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι όταν κάποιος σκαλίζει τη μύτη του μπορεί να μεταδίδει τα ρινικά βακτήρια.

Η Fabre πρόσθεσε ότι το σκάλισμα της μύτης δεν έχει ερευνηθεί αρκετά. «Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει μία έρευνα για αυτή τη συμπεριφορά. Μερικές φορές μπορεί να ανακαλύψεις κάτι αναπάντεχο» σημείωσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM