OHE: Σε τροχιά υπερθέρμανσης κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου η Γη- Τραγικά ανεπαρκής πρόοδος

OHE: Σε τροχιά υπερθέρμανσης κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου η Γη- Τραγικά ανεπαρκής πρόοδος Facebook Twitter
0

Οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κρατούν τον πλανήτη σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, καθώς είναι «τραγικά ανεπαρκής» η πρόοδος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.  

Στις 6-18 Νοεμβρίου, αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα μετάσχουν στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, προκειμένου να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε δεσμεύσεις για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και- στο ιδανικό σενάριο, σε 1,5 βαθμούς. 

Δεν υπάρχει «αξιόπιστο μονοπάτι» για την επίτευξη του στόχου των 1,5 βαθμών, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η αποτυχία να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι «ο γρήγορος μετασχηματισμός των κοινωνιών». 

Στην έκθεσή του ο ΟΗΕ ανέλυσε το χάσμα ανάμεσα στις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι χώρες και τις περικοπές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών. Η πρόοδος είναι «τραγικά ανεπαρκής», συμπέρανε ο ΟΗΕ. 

Οι υφιστάμενες πολιτικές, αν δεν ενισχυθούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό ψηλότερα από τις εκτιμήσεις της περασμένης χρονιάς.

Εάν τηρηθούν οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των χωρών- για μηδενικές εκπομπές έως το 2050- η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου. Όμως, ο αργός ρυθμός δράσης σημαίνει ότι ακόμη και η επίτευξη αυτού του ορίου θερμοκρασίας δεν είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Στην περσινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, οι χώρες συμφώνησαν σε μεγαλύτερες δεσμεύσεις. Όμως, με την COP27 να πλησιάζει, μόνο μερικές δεκάδες το έχουν κάνει πράξη και οι νέες δεσμεύσεις σημαίνει τη μείωση μόλις του 1% των εκπομπών έως το 2030. Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως τότε, για να παραμείνει «ζωντανός» ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου. 

«Αυτή η έκθεση μας λέει με ψυχρούς επιστημονικούς όρους αυτό που η φύση μας λέει όλο τον χρόνο, με καταστροφικές πλημμύρες, καταιγίδες και πυρκαγιές: πρέπει να σταματήσουμε να γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου και γρήγορα», επεσήμανε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP. 

«Είχαμε την ευκαιρία μας να κάνουμε σταδιακές αλλαγές, αλλά αυτός ο χρόνος τελείωσε. Μόνο ο ριζικός μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας μπορεί να μας σώσει από την επιταχυνόμενη κλιματική καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κάποιοι, συμπλήρωσε, θα έλεγαν ότι είναι αδύνατο να μεταρρυθμίσουμε την παγκόσμια οικονομία και να μειώσουμε σχεδόν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2030. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε», τόνισε.  

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM