Ιταλοί ερευνητές βρήκαν νέα «συνταγή» που παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών

Ζυμαρικά Facebook Twitter
0

Μία αλλαγή στη συσκευασία σε συνδυασμό με ένα ειδικό συστατικό θα μπορούσε να παρατείνει κατά ένα μήνα τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών, αποκάλυψαν ερευνητές. 

Τα θερμικά επεξεργασμένα, βιομηχανικά φρέσκα ζυμαρικά «αντέχουν» για περίπου 30-90 ημέρες, με την προϋπόθεση να αποθηκευτούν σωστά. Όμως, με μια νέα τριπλή προσέγγιση- νέοι τρόποι συσκευασίας, διαφορετική ατμόσφαιρα συσκευασίας και προσθήκη «καλών» βακτηρίων- οι ερευνητές μπόρεσαν να φτάσουν τη διάρκεια ζωής των ζυμαρικών στις 120 ημέρες. 

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, με πιθανά οφέλη για την «οικονομία και το περιβάλλον, δίνοντας κίνητρο για την καινοτομία στα υπάρχοντα μοντέλα παραγωγής», ανέφεραν οι επιστήμονες γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με εργοστάσιο ζυμαρικών στην Αλταμούρα για να δημιουργήσουν 144 δείγματα στριφτών ζυμαρικών, που είναι γνωστά ως trofie. Τα 48 από τα δείγματα συσκευάστηκαν με συμβατική μεμβράνη και ατμόσφαιρα συσκευασίας που αποτελούνταν από 20% διοξείδιο του άνθρακα προς 80% άζωτο. 

Άλλα 48 δείγματα συσκευάστηκαν με μεμβράνη που μπορεί να τη διαπεράσει λιγότερο το νερό και το οξυγόνο και σε ατμόσφαιρα 40% διοξείδιο του άνθρακα- 60% άζωτο. Στο τρίτο σετ χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες συνθήκες, αλλά στη ζύμη προστέθηκε ένα μείγμα προβιοτικών. Όλα τα δείγματα αποθηκεύτηκαν στους 4 βαθμούς Κελσίου. 

Τα συμβατικά συσκευασμένα ζυμαρικά παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια περιόδου αποθήκευσης 90 ημερών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που είχε ως συνέπεια να αναπτυχθεί ορατή μούχλα. Αντιθέτως, τα άλλα δύο σετ είχαν σχεδόν σταθερή ατμόσφαιρα και δεν αναπτύχθηκαν μύκητες, σε περίοδο 120 ημερών. 

Στις 90 ημέρες τα επίπεδα των μικροβίων που καταναλώνουν οξυγόνο αυξήθηκαν στα συμβατικά συσκευασμένα δείγματα, αλλά παρέμειναν σταθερά στους άλλους δύο τύπος δειγμάτων σε περίοδο 120 ημερών. Μάλιστα, αυτά τα επίπεδα ήταν πιο χαμηλά στα δείγματα που είχαν προστεθεί προβιοτικά στη ζύμη

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νέα προσέγγιση συσκευασίας επεκτείνει στις 120 ημέρες τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών στο ψυγείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η σταθερότητα των ζυμαρικών κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης βελτιώνεται με την προσθήκη προβιοτικών, καθώς μειώνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροβίων, συμπλήρωσαν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM