Διπλωματικός «πόλεμος» Ιταλίας - Γαλλίας με φόντο τη διάσωση 234 αιτούντων άσυλο

Διπλωματικός «πόλεμος» Ιταλίας - Γαλλίας με φόντο τη διάσωση 234 αιτούντων άσυλο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η τύχη εκατοντάδων ατόμων που διασώθηκαν από τα νερά της Μεσογείου έχει προκαλέσει διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, με το Παρίσι να κρίνει ως «απαράδεκτη» την απόφαση της Ρώμης να μην επιτρέψει στο πλοίο που τους διέσωσε να δέσει σε ιταλικό λιμάνι. Εν πλω είναι 234 αιτούντες άσυλο

Την Τρίτη, το υπό νορβηγική σημαία πλοίο Ocean Viking της οργάνωσης SOS Mediterranee, άρχισε να κινείται προς τη Γαλλία, μετά την επίμονη άρνηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας να του επιτρέψει να βρει ασφαλές λιμάνι στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής προεδρίας, Ολιβιέ Βεράν, επεσήμανε στο FranceInfo πως «το πλοίο είναι, προς το παρόν σε ιταλικά χωρικά ύδατα. Υπάρχουν εξαιρετικά ξεκάθαροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που έχουν γίνει δεκτοί από τους Ιταλούς, που είναι, στην ουσία, ο πρώτος ωφελούμενος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης». 

Ο Βεράν συμπλήρωσε πως οι δηλώσεις της ιταλικής κυβέρνησης είναι «απαράδεκτες» όπως και η άρνησή της να επιτρέψει στο πλοίο να ελλιμενιστεί. «Έχουμε ακόμα μερικές ώρες για να συζητήσουμε το θέμα και, σε κάθε περίπτωση, είμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο. Προφανώς, κανείς δεν θα αφήσει το πλοίο να κινδυνεύσει, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι εν πλω» συμπλήρωσε. «Παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό». 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία στο παρελθόν είχε προτείνει τον «επαναπατρισμό των μεταναστών και τη βύθιση πλοίων που τους διασώζουν», έθεσε σε εφαρμογή την αντιμεταναστευτική της πολιτική. Αυτή ορίζει την επαναπροώθηση των ενήλικων αιτούντων άσυλο, κυρίως ανδρών, που διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο και οι ιταλικές Αρχές δεν θεωρούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι, έδωσε άδεια στο πλοίο Humanity 1 της γερμανικής ΜΚΟ SOS Humanity, που μετέφερε 179 άτομα, να εισέλθει στο λιμάνι της Κατάνια. Στη συνέχεια, ωστόσο, επετράπη η αποβίβαση μόνο παιδιών και ασθενών. 144 άτομα μετακινήθηκαν προς κέντρο υποδοχής, ενώ όλοι οι άνδρες άνω των 18 ετών παρέμειναν στο πλοίο. Η Ρώμη, μάλιστα, απείλησε να τους επαναπροωθήσει σε διεθνή ύδατα. 

Την επόμενη μέρα, ήταν σειρά του πλοίου Geo Barents της Medecins Sans Frontieres το οποίο μετέφερε 568 αιτούντες άσυλο. Και πάλι, μετά από γρήγορη έρευνα, 217 άτομα αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο πλοίο. Έπειτα από διήμερη αναμονή, όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες των δύο πλοίων κατάφεραν να αποβιβαστούν λόγω θεμάτων σωματικής και ψυχολογικής υγείας. 

Το Ocean Viking δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση, όμως, και αναγκάστηκε να αποταθεί στη Γαλλία, ζητώντας την αποβίβαση των αιτούνταν άσυλο εκεί. 

Η Σόφι Μπο, γενική διευθύντρια της SOS Mediterranee είπε σχετικά: «Η κατάσταση εν πλω στο Ocean Viking έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρίσκου της απώλειας ανθρώπινης ζωής (...) ύστερα από δύο εβδομάδες μπλοκαρίσματος στη θάλασσα».  

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κορσική έως και την Πέμπτη. 

Ο Ζιλ Σιμεονί, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κορσικής, διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος «εάν κριθεί απαραίτητο» να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου στην περιοχή. Είπε πως η διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ιταλίας είναι λυπηρή και παίζει «σε βάρος της υγείας, και ίσως των ζωών, των εκατοντάδων ανθρώπων που είναι σε κατάσταση κινδύνου». 

«Η θέση μας υπαγορεύεται από το καθήκον της ανθρωπιάς, από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και βρίσκονται σε απόλυτη δυστυχία μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Κορσικής» δήλωσε ο Σιμεονί.

Πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επέκρινε τους Ιταλούς για την «απαράδεκτη συμπεριφορά» τους, σημειώνοντας πως «αντίκειται με το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Ωστόσο, ο Ματέο Πιαντεντόσι ξεκαθάρισε πως δεν θα αποδεχθεί «μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Η Μελόνι, παράλληλα, ευχαρίστησε τη Γαλλία γιατί «μοιράζεται την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία μέχρι τώρα βάραινε τις πλάτες της Ιταλίας και μερικών ακόμα κρατών». 

«Η μεταναστευτική κρίση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο» είπε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Διεθνή / Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Υποστηρικτές της τρανς φυλακισμένης Zoe Watts συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο ζητώντας να μεταφερθεί σε γυναικεία πτέρυγα φυλακών για την ασφάλειά της
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους με συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Διεθνή / Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους και έκοψαν συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Η αστυνομία προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο επίσημο γραφείο του Γιουν για να τον συλλάβει, αλλά εμποδίστηκε από την υπηρεσία ασφαλείας του
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM