Spiegel: Ρεαλιστικό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο – Η απόρρητη έκθεση της Γερμανίας

Spiegel: Ρεαλιστικό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο – Η απόρρητη έκθεση της Γερμανίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MARTIN DIVISEK
0

Το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία και οι δραματικές ώρες που το διαδέχθηκαν κατέδειξε πως μία πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ένα απόλυτα ρεαλιστικό ενδεχόμενο, ωστόσο οι κυβερνήσεις το απεύχονται γιατί οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. 

Το Spiegel δημοσίευσε απόρρητη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας που περιγράφει τον «στρατηγικό αναπροσανατολισμό» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που καταστεί αναπόφευκτη μία άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Την έκθεση υπογράφει ο στρατηγός Έμπερχαρντ Τσορν, γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τις οποίες προετοιμάζει για δύσκολα χρόνια. Το εμπιστευτικό έγγραφο, που αποτελείται από 68 σελίδες, φέρνει τον κάπως αόριστο τίτλο «Επιχειρησιακές οδηγίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Αλλά, το περιεχόμενό του είναι άκρως συγκεκριμένο. Ο Γερμανός στρατηγός, ήδη από τέλος Σεπτεμβρίου, είπε ότι ο γερμανικός στρατός πρέπει να προετοιμαστεί πιο αποτελεσματικά για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Οι επιθέσεις στη Γερμανία μπορεί ενδεχομένως να γίνουν χωρίς προειδοποίηση και πιθανώς με πολλές ανθρώπινες απώλειες» αναφέρεται στην έκθεση. «Αναμφίβολα, η ικανότητα υπεράσπισης της χώρας και της νατοϊκής επικράτειας θα είναι ζωτικής σημασίας και ακόμη πιο σημαντική από πριν».

Εκείνο που τραβά την προσοχή του αναγνώστη είναι η συνεχής επανάληψη της λέξης «αποτροπή». Επειδή τυχόν άμεση σύγκρουση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ «έχει γίνει και πάλι πιο πιθανή», η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην Ευρώπη και να κάνει τις ένοπλες δυνάμεις της πιο ισχυρές.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τον στρατηγό Τσορν, «η εκπαίδευση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σε ένα υψηλής έντασης (πολεμικό) σενάριο, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αποτροπής». Στην ουσία, δεν αρκεί πλέον η αποστολή εξειδικευμένων μονάδων σε συγκεκριμένες αποστολές στο εξωτερικό, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Αντίθετα, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, πρέπει να διατηρούνται σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας πολυάριθμες στρατιωτικές μονάδες.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο «σημείο καμπής», στο οποίο είχε αναφερθεί και ο καγεκλάριος Όλαφ Σολτς κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι και πάλι πραγματικότητα» περιγράφει, συγκεκριμένα, στην εισαγωγή της έκθεσης ο στρατηγός Τσορν. «Κατά συνέπεια, η Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το γεγονός ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Μπούντεσβερ (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) θα έπρεπε να παράσχει μάχιμες και έτοιμες για δράση δυνάμεις και να μην περιμένει υποστήριξη από τις ΗΠΑ».

Εκείνο για το οποίο ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποιεί με έμφαση είναι ότι ούτε η Ε.Ε. ούτε και το ΝΑΤΟ έχουν την πολυτέλεια να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό και τη συγκέντρωση δυνάμεων, όταν ξεκινήσει μία ενδεχόμενη επίθεση. Υπογραμμίζει τον «πρωτεύοντα ρόλο που καλείται να αναλάβει ο γερμανικός στρατός στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε έναν αναγκαστικό πόλεμο».

Βέβαια, εντελώς νέο δεν είναι το αίτημα επικέντρωσης της Μπούντεσβερ στην εθνική και νατοϊκή άμυνα. Ήδη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του. Στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εγκατέστησε ολιγομελείς μονάδες κομάντο, κάτι σαν ένα πρώτο ανθρώπινο ανάχωμα, και πολλαπλασίασε τις στρατιωτικές ασκήσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Σε αντίθεση με σήμερα, ωστόσο, σχεδόν όλοι οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ ήταν βέβαιοι ότι η Ρωσία δεν θα επιδίωκε άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, κι αυτό αποτελεί τη μεγάλη διαφορά. Αυτή η πεποίθηση, όταν διαβάζει κανείς την έκθεση, έχει εξατμιστεί

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ