Η αλήθεια για το αλάτι Ιμαλαΐων

Υποκατάστατα αλατιού και ροζ αλάτι: είναι μια καλύτερη επιλογή για μένα; Facebook Twitter
Είναι τα υποκατάστατα αλατιού και το ροζ αλάτι καλύτερα για εμάς;
0


Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ
αλατιού είναι ίσως η πρώτη οδηγία που λαμβάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την αρτηριακή υπέρταση. Για να την πετύχουμε, μειώνουμε την πρόσληψή του μέσω της τροφής και ενδεχομένως το αντικαθιστούμε με υποκατάστατο αλατιού, ενώ τελευταία βλέπουμε και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο τραπέζι μας, υποσχόμενο διάφορα για την υγεία μας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι τα υποκατάστατα αλατιού και το ροζ αλάτι καλύτερα για εμάς;

Το ροζ αλάτι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το θαλασσινό – άλλωστε, αυτές οι μικρές ποσότητες σιδήρου είναι που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. 

Υποκατάστατα αλατιού

Το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι μια ένωση γνωστή στη χημεία ως χλωριούχο νάτριο. Η διαφορά του με τα υποκατάστατα αλατιού είναι πως αυτά περιέχουν όχι μόνο χλωριούχο νάτριο αλλά και χλωριούχο κάλιο σε ποσοστό από 20% έως και 100%. Καθώς το νάτριο είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αρτηριακή υπέρταση, η αντικατάστασή του με κάλιο φαίνεται να κάνει τη διαφορά για τους ασθενείς, όπως φάνηκε σε μια μελέτη σε 21.000 άτομα που έγινε στην Κίνα[i]. H οδηγία που τους δόθηκε ήταν να το χρησιμοποιούν ελεύθερα, αντικαθιστώντας με αυτό το κανονικό αλάτι, χωρίς περαιτέρω αλλαγές στη διατροφή τους, και πράγματι εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, για να αξιολογήσουμε την αλλαγή πρέπει να λάβουμε υπόψη το εξής: η μελέτη έγινε σε αγροτικούς πληθυσμούς, σε ανθρώπους που ετοίμαζαν το φαγητό τους στο σπίτι, δεν έτρωγαν σε εστιατόρια και δεν παράγγελναν φαγητό από delivery. Επιπλέον, πρόκειται για πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν στη διατροφή τους τυρί ή αλλαντικά, ομάδες τροφών που καταναλώνουμε σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Άρα, λοιπόν, το υποκατάστατο αλατιού είναι μεν μια καλή λύση, εφόσον όμως έχουμε φροντίσει να μειώσουμε το φαγητό απ’ έξω, τα έτοιμα γεύματα, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε αλάτι κ.λπ.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Σε αντίθεση με το θαλασσινό αλάτι, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα ορυκτό αλάτι του οποίου η εξόρυξη γίνεται σε συγκεκριμένα κοιτάσματα στο Πακιστάν. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι είναι καλύτερο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ότι περιέχει θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το θαλασσινό αλάτι, ότι βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, στη ρύθμιση του pH του σώματος καθώς και σε δερματικές ενοχλήσεις, όπως το έκζεμα. Τι από αυτά ισχύει όμως;

Πράγματι, το ροζ αλάτι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το θαλασσινό – άλλωστε αυτές οι μικρές ποσότητες σιδήρου είναι που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Ωστόσο η συγκέντρωσή τους είναι αμελητέα για να το λάβουμε υπόψη στις διατροφικές μας ανάγκες. Επιπλέον, καθώς το ροζ αλάτι δεν περιέχει ιώδιο, θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αν αντικαταστήσουμε εντελώς με αυτό το θαλασσινό αλάτι στη διατροφή μας, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσληψή του από άλλες πηγές και ομάδες τροφίμων, όπως τα θαλασσινά, τα φύκια και τα γαλακτοκομικά.

Σε σχέση με το έκζεμα, και πάλι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Η δράση του έχει μελετηθεί μέσω λουτρών που το περιέχουν διαλυμένο σε νερό και όχι μέσω της διατροφής. Ομοίως, δεν έχουμε επαρκή στοιχεία που να δείχνουν πως το ροζ αλάτι επιδρά με κάποιον τρόπο στη libido ή στο pH του οργανισμού, ενώ αυτό που γνωρίζουμε για τον ύπνο είναι πως μια διατροφή εξαιρετικά φτωχή σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου[ii].

Υπάρχει ένα επιπλέον όφελος που αποκομίζουμε από το ροζ αλάτι και αυτό είναι η μικρότερη περιεκτικότητά του σε μικροπλαστικά. Πράγματι, το κοινό επιτραπέζιο αλάτι έχει βρεθεί να έχει συγκεντρώσεις σε μικροπλαστικά[iii] αλλά και πάλι υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Καθώς δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για την ποσότητα μικροπλαστικών που λαμβάνουμε καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας, και σε ποιον βαθμό συνεισφέρει σε αυτήν το αλάτι, τι όφελος θα έχουμε αν το αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας; Επιπλέον, καθώς δεν έχουμε στοιχεία για παρουσία μικροπλαστικών στο ροζ αλάτι, έχει η υιοθέτησή του πραγματικό όφελος για εμάς;

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχουμε στοιχεία που να συνηγορούν στην επιλογή του ροζ αλατιού έναντι του κανονικού για μια πιο υγιεινή ζωή, καθώς όμως δεν φαίνεται να είναι και επιβλαβές, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε εφόσον το προτιμούμε, φροντίζοντας πάντα η συνολική πρόσληψη του αλατιού να γίνεται με μέτρο.

[i] Neal, Bruce, et al. «Effect of salt substitution on cardiovascular events and deat, New England Journal of Medicine, vol. 385, no. 12, 2021, pp. 1067–1077., https://doi.org/10.1056/nejmoa2105675

[ii] Vitiello MV, Prinz PN, Halter JB. «Sodium-restricted diet increases nighttime plasma norepinephrine and impairs sleep patterns in man». J Clin Endocrinol Metab. 1983 Mar;56(3):553-6. doi: 10.1210/jcem-56-3-553. PMID: 6822653.

[iii] Karami, A., Golieskardi, A., Keong Choo, C. et al. «The presence of microplastics in commercial salts from different countries». Sci Rep 7, 46173 (2017). https://doi.org/10.1038/srep46173

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ