Ποια φάρμακα προκαλούν αρτηριακή υπέρταση;

Ποια φάρμακα προκαλούν αρτηριακή υπέρταση; Facebook Twitter
Eλέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και σε περίπτωση που τη δείτε να αυξάνεται, ενημερώστε τον θεράποντα γιατρό σας, ώστε να σας κατευθύνει κατάλληλα.
0

Η ΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟΥ συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων παρενεργειών, ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνια χορήγηση. Μία από αυτές είναι η αυξημένη αρτηριακή υπέρταση. Αν λοιπόν λαμβάνετε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων, συζητήστε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί αν χρειάζεται να κάνετε κάποια τροποποίηση, καθώς και τακτικούς ελέγχους της πίεσής σας.

Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη

Τα φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο και τη φλεγμονή χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς συχνά μακροχρόνια. Σίγουρα δεν είναι η ομάδα φαρμάκων που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος ηλικίας 30-40 χρονών, αλλά στην ηλικιακή ομάδα των 60-70 και πάνω δεν είναι απίθανο. Τα παυσίπονα, και πολύ περισσότερο τα αντιφλεγμονώδη, εμποδίζουν την αποβολή του νατρίου από το σώμα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σε περίπτωση που καταναλώνετε κάποια από αυτές τις ομάδες φαρμάκων μακροχρόνια θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε συνεργασία με τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του πόνου μακροχρόνια και δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, όπως η πρεγκαμπαλίνη και η ντουλοξετίνη. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παίρνετε για μεγάλο διάστημα τέτοια φάρμακα χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, συνεργαστείτε με έναν ειδικό διατροφής για να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου μέσω της διατροφής σας.

Αποσυμφορητικά

Τα αποσυμφορητικά είναι χάπια που χρησιμοποιούμε για τη ρινική απόφραξη. Εδώ διευκρινίζουμε πως δεν αναφερόμαστε στα σπρέι αλλά στα χάπια τα οποία συχνά καταναλώνονται μακροχρόνια. Αυτά λοιπόν οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η ιδανική λύση είναι να τα χρησιμοποιείτε για μικρό χρονικό διάστημα, όσο πιο μικρό γίνεται. Η εναλλακτική λύση είναι να αναζητήσετε τρόπους να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της συμφόρησης της μύτης τοπικά, δηλαδή με σπρέι που περιέχουν θαλασσινό νερό ή κορτιζόνη, η οποία δρα τοπικά, δεν απορροφάται από το σώμα και δεν έχει ως παρενέργεια την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Άλλη εναλλακτική είναι ο βελονισμός, που έχει εξαιρετική αποσυμφορητική δράση στη μύτη.

Αντισυλληπτικά

Πέραν της χρήσης τους για αντισύλληψη, η συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιείται κυρίως για αντιμετώπιση προβλημάτων της περιόδου. Δυστυχώς, και αυτά τα φάρμακα, αν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια, οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οπότε καλό είναι να αναζητήσετε, με τη βοήθεια του γιατρού σας, εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης ή αντιμετώπισης των διαταραχών της περιόδου, όπως τα φάρμακα με την ενεργή ουσία μετφορμίνη, η οποία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια αρκετά στη δεύτερη περίπτωση, με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Κορτιζόνη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως όταν κάποιος παίρνει κορτιζόνη, δεν πρέπει να τρώει αλάτι. Αυτό συστήνεται γιατί η κορτιζόνη εμποδίζει την αποβολή του νατρίου από το σώμα, με αποτέλεσμα να μένει στο σώμα και μαζί να κρατάει νερό. Με αυτό τον τρόπο οδηγεί σε αυξημένη πίεση, ειδικά όταν η χορήγησή της είναι μακροχρόνια. Σε περίπτωση που πρέπει να κάνετε χρήση κορτιζόνης, εκτός από την αυστηρή διακοπή του αλατιού, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, μπορείτε να εξερευνήσετε και με τον γιατρό σας εναλλακτικούς τρόπους χορήγησής της, δηλαδή τοπικά, σε μορφή σπρέι ή αλοιφής, ή, σε πιο σοβαρά και χρόνια νοσήματα, τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων σε ενέσιμη μορφή, που έχουν αντικαταστήσει την κορτιζόνη σε μεγάλο βαθμό.

Αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά

Τα αντικαταθλιπτικά είναι άλλη μία ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σήμερα και, ανάμεσα στις πολλές παρενέργειες που έχουν, είναι και η αύξηση της πίεσης. Τα αντικαταθλιπτικά τυπικά χρησιμοποιούνται μακροχρόνια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πίεση και αν τη βλέπετε να ανεβαίνει, να την αντιμετωπίσετε όσο νωρίτερα γίνεται. Αντίστοιχες παρενέργειες έχουν τα αντιψυχωσικά φάρμακα, από τα οποία τα πιο διάσημα είναι αυτά που περιέχουν τη χημική ουσία ολανζαπίνη.

Στην περίπτωση λήψης αυτών των αγωγών καλό είναι να παρακολουθείτε την πίεση και αν τη δείτε να αυξάνεται, ενημερώστε τον γιατρό σας είτε για τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής είτε για να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση της πίεσης.

Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψετε την αγωγή χωρίς να σας το έχει συστήσει ξεκάθαρα ο γιατρός που σας παρακολουθεί. Εάν το βάρος σας είναι αυξημένο, η μείωσή του θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την πίεση χωρίς περαιτέρω αλλαγές στην αγωγή σας.

Ογκολογικά φάρμακα

Παράλληλα, υπάρχουν ογκολογικά φάρμακα που αυξάνουν την πίεση και καλό είναι να την παρακολουθείτε, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, είτε να αναζητηθεί εναλλακτικό φάρμακο είτε να ξεκινήσετε αγωγή με αντιυπερτασικά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Διεγερτικά φάρμακα

Τα διεγερτικά φάρμακα χορηγούνται κυρίως σε παιδιά τα οποία έχουν προβλήματα συγκέντρωσης. Προφανώς σε αυτές τις ηλικίες το πρόβλημα της αύξησης της πίεσης δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα και σε ενήλικες με αντίστοιχα προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την πίεση, οπότε, σε περίπτωση που παίρνετε κάποιο από αυτά, να την παρακολουθείτε και αν υπάρχει πρόβλημα, να τροποποιήσετε ή να ρυθμίσετε την αγωγή αναλόγως.

Μη φαρμακευτικές ουσίες και βότανα

Δεν είναι όμως μόνο τα φάρμακα αυτά που πολλές φορές οδηγούν σε αυξημένη πίεση μετά από μακροχρόνια χρήση αλλά και πιο καθημερινά πράγματα, όπως το αλκοόλ ή βότανα που συχνά βρίσκουμε σε αφεψήματα, όπως η εφέδρα και η γλυκόριζα.

Αν λοιπόν λαμβάνετε κάποια από τις παραπάνω αγωγές σε μακροχρόνια βάση, ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και σε περίπτωση που τη δείτε να αυξάνεται, ενημερώστε τον θεράποντα γιατρό σας ώστε να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM