Σχεδόν 14.000 θαλασσοπούλια, στη μεγάλη πλειονότητά τους πελεκάνοι, πέθαναν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1 στο Περού, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Πανίδας (Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre, SERFOR).
«Με βάση την πιο πρόσφατη επίσημη εθνική αναφορά, πάνω από 13.869 θαλασσοπούλια πέθαναν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1 κατά μήκος μεγάλου μέρος των ακτών μας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό προστατευόμενων περιοχών», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου της SERFOR. Τουλάχιστον τα 10.257 από τα πουλιά που βρέθηκαν νεκρά ήταν πελεκάνοι.
Μια ειδικός για τα θαλάσσια άγρια ζώα στη SERFOR, η Λέιντι Αμάρο, διευκρίνισε ότι η καταμέτρηση αυτή έγινε από ειδικούς στις περιφέρειες Πίουρα (στα σύνορα με τον Ισημερινό), Λαμπαγεκέ, Λα Λιμπερτάδ, Άνκας, Ίκα, Μοκέγκουα, Τάκνα και Λίμα.
Η Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής Υγείας (Servicio Nacional de Sanidad Agraria, SENASA), έκανε γνωστό ότι επέβαλε υγειονομική ζώνη αποκλεισμού στο χωριό Γκαγίτο, στην περιφέρεια Λαμπαγεκέ, για να τεθεί υπό έλεγχο η πρώτη εστία γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε πτηνοτροφική μονάδα.
Η SENASA κήρυξε συναγερμό για 180 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, όταν επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής γρίπης των πτηνών H5N1 σε πελεκάνους. Δεκάδες πελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί σε παραλίες σε Σαν Πέδρο, Πούντα Ερμόσα και Σαν Μπαρτόλο, νότια της Λίμας, προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη.
Η υπηρεσία ανέφερε πως κήρυξε τον συναγερμό προληπτικά, καθώς ο ιός, φορείς του οποίου είναι αποδημητικά πτηνά της Βόρειας Αμερικής, μπορεί να εξαπλωθεί σε «πτηνά ορνιθώνων» (γαλοπούλες, πάπιες, κοτόπουλα, κόκορες) και σε πτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Ουάλτερ Σίλβα, ειδικός της SERFOR, υπενθύμισε πως η πρώτη εστία της γρίπης των πτηνών στην αμερικανική ήπειρο εντοπίστηκε στον Καναδά πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο ιός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, όπου έπληξε την πτηνοτροφία.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέφρασε την ανησυχία του και προειδοποίησε ότι εξαιτίας του ότι διανύεται η αποδημητική περίοδος των πτηνών, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί στην κεντρική και νότια Αμερική, σύμφωνα με τον κ. Σίλβα. Η γρίπη των πτηνών είναι ανίατη ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία, με μεγάλη θνητότητα μεταξύ των άγριων και των εκτρεφόμενων πτηνών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ