Ρώσοι ερευνούν προϊστορικούς ιούς που «σκότωσαν μαμούθ» & επιστήμονες ανησυχούν για τον κίνδυνο

Έρευνα Ρώσων επιστημόνων για προϊστορικούς ιούς από μαμούθ πυροδοτεί φόβους για νέο ξέσπασμα πανδημίας Facebook Twitter
0

Η έρευνα Ρώσων επιστημόνων για προϊστορικούς ιούς πυροδοτεί φόβους για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας στο μέλλον, γράφουν βρετανικά μέσα όπως οι Times και η Express.

Οι ιοί που είχαν παγώσει για αιώνες και συνέβαλαν στην εξαφάνιση του πληθυσμού των μαμούθ θα μπορούσαν να επανέλθουν «κατά λάθος», αναφέρεται.

Ρώσοι επιστήμονες στην καρδιά της Σιβηρίας ασχολούνται με την έρευνα παλαιών ιών, προκειμένου να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται, προκαλώντας φόβους ότι ένα ατύχημα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία.

Αφορμή υπήρξε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο κορωνοϊός SARS Cov-2 θα μπορούσε να έχει διαφύγει από μια ερευνητική εγκατάσταση για τους ιούς στο Γουχάν της Κίνας. Οι δυτικοί επιστήμονες, οι οποίοι είχαν ελάχιστη έως καθόλου επικοινωνία με τους Ρώσους ομολόγους τους μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, φοβούνται ότι το ένα ρωσικό εργαστήριο δεν είναι «ενημερωμένο» και χειρίζεται ιούς με «ελαφρότητα».

Στο πλαίσιο του Κρατικού Ερευνητικού Κέντρου Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας VECTOR, γνωστού και ως Ινστιτούτο Vector στην κεντρική Ρωσία, οι επιστήμονες αναλύουν τα λείψανα μαμούθ, τριχωτών ρινόκερων και άλλων ζώων της εποχής των παγετώνων που διατηρήθηκαν μέσα σε μια περιοχή της Σιβηρίας.

Οι επιστήμονες πιστεύεται ότι διεξάγουν την έρευνα για να εντοπίσουν και να αναβιώσουν προϊστορικούς ιούς, γνωστούς και ως παλαιοϊούς. Διεξήγαγαν την έρευνα μέσω της ανάλυσης ζώων της εποχής των παγετώνων, που είχαν διατηρηθεί τέλεια στην παγωμένη γη της Γιακουτίας, μιας τεράστιας περιοχής στη βορειοανατολική Σιβηρία.

Τα μαλλιαρά μαμούθ και οι ρινόκεροι βρέθηκαν στην περιοχή όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κατακόρυφα έως και στους -55C. Όμως, οι δυτικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχία για την προσοχή εντός του ερευνητικού κέντρου, ιδίως δεδομένου του πόσο δυνητικά επικίνδυνοι μπορεί να αποδειχθούν ορισμένοι ιοί.

Πολύ επικίνδυνη

Ο καθηγητής Jean-Michel Claverie, από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, δήλωσε ότι η εργασία που έκαναν οι Ρώσοι επιστήμονες ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Είπε χαρακτηριστικά: «Η έρευνα του φορέα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνη. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιου είδους ιούς. Ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι ηλικίας 200.000 ή ακόμη και 400.000 ετών».

Προειδοποίησε επίσης ότι οι ιοί που κινδυνεύουν να αναβιώσουν, έχουν σκοτώσει μαμούθ και θα μπορούσαν να μολύνουν ακόμη και ανθρώπους.

Ένα παρόμοιο θέμα προέκυψε όταν Γάλλοι επιστήμονες, οι οποίοι έγιναν πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσαν ότι αναβίωσαν έναν ιό «ζόμπι» που βρισκόταν κάτω από τον πυθμένα μιας λίμνης στη Γιακουτία για σχεδόν 50.000 χρόνια.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM