Η κίνηση της Ευρώπης να θέσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει τον εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου και να εντείνει την ενεργειακή της κρίση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του επικαλούμενο μεταξύ άλλων έκθεση της Goldman Sachs.
Πρόσφατα μετά από διαπραγματεύσεις και πολιτική διαμάχη μηνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να καταλήξει σε πλαφόν 180 ευρώ. Ωστόσο, αν και ο εν λόγω μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις προμήθειες όσο και τον ανταγωνισμό με τις ασιατικές χώρες.
Ένα πλαφόν τιμών χωρίς αντίστοιχο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο.
Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας ενισχύεται με τη χαλάρωση των περιορισμών από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις» σημειώνει το Bloomberg, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λένε ότι το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει παγκόσμιους προμηθευτές.