Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έχει φτάσει σε νέα υψηλά, με τη σερβική πλευρά να έχει θέσει τον στρατό της σε ύψιστο πολεμικό συναγερμό, μετά και το στήσιμο οδοφραγμάτων από πλευράς Σέρβων ομογενών που διαβιούν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου ισχυρίστηκε χθες το βράδυ πως το συνοριακό πέρασμα Μερντάρε έχει αποκοπεί «από σερβικές εγκληματικές ομάδες», ενώ ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενημέρωσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πως σκεφτόταν να ταξιδέψει στον δήμο όπου βρίσκεται το μπλοκαρισμένο σημείο.
Το Μερντάρε είναι το πιο πολυσύχναστο πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών και βασικό σημείο εισόδου για τους ομογενείς που ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο για διακοπές. Άτομα που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα ισχυρίστηκαν ότι έγιναν στόχος όσων είχαν στήσει οδοφράγματα στο σημείο.
Η ένταση κλιμακώνεται εδώ και μέρες, με τη σερβική πλευρά να θέτει τον στρατό της στο «υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας», ισχυριζόμενη πως το Κόσοβο ετοιμάζεται να επιτεθεί στους Σέρβους και να απομακρύνει με τη βία τα οδοφράγματα.
Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί περί πυρών κατά των Σέρβων διαδηλωτών, αλλά και προσπάθεια να σπάσει ένα από τα οδοφράγματα.
Οι Αρχές του Κοσόβου διέψευσαν ότι έλαβε χώρα τέτοιο περιστατικό, αλλά ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του λαού μας».
«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη» δήλωσε ο αρχηγός του σερβικούς επιτελείου, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.
Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.
Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.
Η ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι πυροβολισμοί έπεσαν κοντά σε περιπολούντα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο βόρειο τμήμα της χώρα σε ένα άλλο περιστατικό την Κυριακή. Δεν είναι σαφές από πού προήλθαν και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, δήλωσε η KFOR.
Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ διατηρεί περί τους 3.700 στρατιώτες στο Κόσοβο με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης. Η συμμαχία έχει ξεκαθαρίσει πως θα παρέμβει μόνο σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα στην περιοχή, όπως ορίζουν τα συμφωνηθέντα, αλλά φαίνεται πως είναι σε επιφυλακή.
Με πληροφορίες από Politico