Πρώτη παγκόσμια μελέτη: Επιστήμονες χρησιμοποιούν ισχυρό λέιζερ ως «αλεξικέραυνο»

Πρώτη παγκόσμια μελέτη: Επιστήμονες χρησιμοποιούν ισχυρό λέιζερ ως «αλεξικέραυνο» Facebook Twitter
Φωτ.: École polytechnique
0

Η εκτόξευση ισχυρών δεσμίδων λέιζερ στον ουρανό μπορεί να εκτρέψει τους κεραυνούς, όπως διαπιστώθηκε για πρώτη φορά σε μελέτη, γράφει η Telegraph.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση λέιζερ με σκοπό την καλύτερη προστασία ζωτικών υποδομών, όπως αεροδρόμια και εξέδρες εκτόξευσης.

Ο κεραυνός είναι ένα από τα πιο ισχυρά, απρόβλεπτα και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα της φύσης και τα σύγχρονα κτίρια μπορεί να είναι ευάλωτα σε τέτοιους είδους χτυπήματα.

Η Telegraph σχολιάζει πως η σχετική προστασία έχει ουσιαστικά προχωρήσει ελάχιστα από τότε που ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εφηύρε το αλεξικέραυνο τον 18ο αιώνα. Ωστόσο οι επιστήμονες της Ecole Polytechnique στη Γαλλία εργάζονται εδώ και δεκαετίες σε ένα πρόγραμμα με στόχο να χρησιμοποιήσουν τα λέιζερ ως εικονικά αλεξικέραυνα. Με αυτήν την μέθοδο επιχειρούν με την εκτόξευση των δεσμίδων φωτός των λέιζερ στον αέρα να προσελκύσουν τους κεραυνούς και να τους απομακρύνουν από τα κτίρια ή όποια άλλα αντικείμενα και υποδομές, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να πλήξουν.

Πλέον η επιστημονική ομάδα κατάφερε, για πρώτη φορά, να το πετύχει. Προχώρησε σε μια δοκιμή, κατασκευάζοντας ένα σύστημα λέιζερ σε μέγεθος αυτοκινήτου και τοποθετώντας το δίπλα σε έναν πύργο ύψους 124 μέτρων στην κορυφή ενός ελβετικού βουνού.

Το μηχάνημα εκτόξευσε περισσότερες από 1.000 δεσμίδες πράσινου φωτός στον ουρανό κάθε δευτερόλεπτο και τέθηκε σε λειτουργία όσο καταιγίδες είχαν ξεσπάσει γύρω από τον πύργο Santis, κοντά στο St. Gallen στη βορειοανατολική Ελβετία.

Ο πύργος είναι ψηλός, απομονωμένος και μεταλλικός καθώς και τοποθετημένος στην κορυφή ενός βουνού και πλήττεται από κεραυνούς περισσότερες από 100 φορές το χρόνο.

«Μεταξύ 21 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2021, το λέιζερ λειτούργησε συνολικά 6,3 ώρες, ενώ εκδηλώνονταν κεραυνοί σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον πύργο», γράφουν οι επιστήμονες στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Photonics. Ο πύργος χτυπήθηκε 16 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις σημειώθηκαν όταν ενεργοποιήθηκε το λέιζερ.

Στις 24 Ιουλίου 2021, ο ουρανός ήταν σχετικά καθαρός, κάτι που επέτρεψε στην ομάδα να ενεργοποιήσει κάμερες αργής κίνησης για να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του λέιζερ.

Οι εικόνες δείχνουν μια έκρηξη κεραυνών στις 4:24 μ.μ. τοπική ώρα, από το έδαφος προς το σύννεφο, η οποία κινήθηκε κατά μήκος του λέιζερ για περίπου 50 μέτρα

«Την επομένη αυτού του πρώτου συμβάντος, όταν είχαμε αυτή την εικόνα όπου μπορούσαμε να δούμε τον κεραυνό να ακολουθεί τη δέσμη, θυμάμαι ότι έστειλα ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου γράφοντας: "τα καταφέραμε!"», δήλωσε ο καθηγητής Jean-Pierre Wolf, ερευνητής του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος εργάζεται πάνω στα λέιζερ για περισσότερα από 20 χρόνια.

«Αυτό ήταν πολύ αισιόδοξο, δεδομένου ότι επρόκειτο για μόνο μια φωτογραφία. Προφανώς, είχαμε πολλά περισσότερα δεδομένα να επεξεργαστούμε στη συνέχεια, αλλά αυτή η φωτογραφία είναι τόσο αποκαλυπτική από μόνη της που δεν υπήρχε περιθώριο για αμφιβολίες. Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία, ήξερα ότι τα είχαμε καταφέρει», κατέληξε. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM