Προϊόντα σόγιας και καρκίνος: Πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Προϊόντα σόγιας και καρκίνος: Πρέπει να τα αποφεύγουμε; Facebook Twitter
Τα οιστρογόνα επιδρούν στους υποδοχείς Α, ενώ τα φυτοοιστρογόνα από τη σόγια επιδρούν σε άλλο σημείο... GETTY
0

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ προϊόντων σόγιας με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του μαστού είναι μια κοινή πεποίθηση που συναντάμε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει η εντύπωση πως η κατανάλωση σόγιας μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηναρχή, ορμονικές διαταραχές, μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ή επανεμφάνισης καρκίνου, κ.ο.κ. Συχνά μάλιστα η αποφυγή της σόγιας στη διατροφή είναι και οδηγία που δίνεται από θεράποντες ογκολόγους και ενδοκρινολόγους, καθώς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Η αντίληψη αυτή βασίζεται στην παρουσία μιας κατηγορίας ουσιών που βρίσκονται στη σόγια και ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες λειτουργούν με τρόπο αντίστοιχο με τα οιστρογόνα και ονομάζονται φυτοοιστρογόνα.

Σε παλαιότερες μελέτες, τρωκτικά που εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες ισοφλαβόνης παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αυτός είναι και ο λόγος που θεωρήθηκε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου σε ανθρώπους.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά σε σχέση με την πρόσληψη οιστρογόνων.

Ωστόσο, οι μελέτες που έγιναν στη συνέχεια, έδειξαν πως τα τρωκτικά μεταβολίζουν με διαφορετικό τρόπο τη σόγια απ’ ο,τι οι άνθρωποι. Επιπλέον οι υποδοχείς οιστρογόνων έχουν δυο θέσεις: υπάρχουν οι υποδοχείς οιστρογόνων Α και οι υποδοχείς οιστρογόνων Β. Τα οιστρογόνα επιδρούν στους υποδοχείς Α, ενώ τα φυτοοιστρογόνα από τη σόγια επιδρούν σε άλλο σημείο, το οποίο όχι απλά δεν ενεργοποιεί τη διαδικασία που ενεργοποιούν τα οιστρογόνα αλλά την μπλοκάρει κιόλας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά σε σχέση με την πρόσληψη οιστρογόνων.

Αυτό το εύρημα έρχονται να ενισχύσουν αποτελέσματα από επιδημιολογικές μελέτες, δηλαδή μελέτες παρατήρησης σε χώρες όπου παραδοσιακά η σόγια είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, όπως οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Εκεί βλέπουμε ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού όχι μόνο δεν είναι μεγαλύτερη, αντιθέτως μάλιστα, είναι μικρότερη, ειδικά σε γυναίκες ασιατικής καταγωγής, όπου το ποσοστό φτάνει έως και 30%[i]

Παράλληλα, έχουν δημοσιευτεί μελέτες παρεμβατικές, με χορήγηση προϊόντων σόγιας σε καρκινοπαθείς, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το πέρας των θεραπειών. Και εκεί τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε σχέση με την κατανάλωση των προϊόντων σόγιας και την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δευτερογενείς μελέτες και μετα-αναλύσεις[ii],[iii], όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού αλλά και του προστάτη[iv].

Εάν όμως η σόγια είναι τόσο ασφαλής, συστήνεται η λήψη φυτοοιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου; Εδώ θα πούμε πως οι μελέτες που έχουμε ακόμη δεν είναι επαρκείς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ούτε και έχουμε καταλήξει ακόμη σε κάποια προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία. Μπορούμε όμως να καταναλώνουμε προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου, τα edamame, το tempeh, καθώς και την ίδια τη σόγια, προτιμώντας αυτά της βιολογικής καλλιέργειας.

[i] Messina M. Impact of Soy Foods on the Development of Breast Cancer and the Prognosis of Breast Cancer Patients. Forsch Komplementmed. 2016;23(2):75-80. doi: 10.1159/000444735. Epub 2016 Apr 12. PMID: 27161216.

[ii] Fritz H, Seely D, Flower G, Skidmore B, Fernandes R, Vadeboncoeur S, Kennedy D, Cooley K, Wong R, Sagar S, Sabri E, Fergusson D. Soy, red clover, and isoflavones and breast cancer: a systematic review. PLoS One. 2013 Nov 28;8(11):e81968. doi: 10.1371/journal.pone.0081968. PMID: 24312387; PMCID: PMC3842968.

[iii] Qiu S, Jiang C. Soy and isoflavones consumption and breast cancer survival and recurrence: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. 2019 Dec;58(8):3079-3090. doi: 10.1007/s00394-018-1853-4. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30382332.

[iv] Applegate CC, Rowles JL, Ranard KM, Jeon S, Erdman JW. Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Jan 4;10(1):40. doi: 10.3390/nu10010040. PMID: 29300347; PMCID: PMC5793268.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM