Κρατούμενοι φυλακών στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ μπορεί να έχουν, σύντομα, τη δυνατότητα να λαμβάνουν μειωμένες ποινές εάν δωρίσουν όργανα ή μυελό των οστών. Αυτό προβλέπεται σε νόμο που προωθείται στην Πολιτεία.
Εάν ψηφιστεί, τότε το «πρόγραμμα θα επιτρέπει σε συγκεκριμένους φυλακισμένους να λάβουν μείωση της διάρκειας της ποινής τους κατά τουλάχιστον 60 και όχι περισσότερο από 365 ημέρες».
Μαζί με το νέο πρόγραμμα, θα συσταθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από πέντε μέλη, αρμόδια για την εποπτεία του. Η επιτροπή θα αποφασίζει, επίσης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των φυλακισμένων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και «την ποσότητα μυελού των οστών και οργάνου (-ων) που δωρίζονται για να κερδίσει κάποιος τη μετατροπή της ποινής του».
Επί του παρόντος, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ επιτρέπει δωρεές οργάνων από κρατουμένους μόνο εάν ο παραλήπτης είναι μέλος της άμεσης οικογένειάς τους, αλλά πολλές πολιτειακές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Μασαχουσέτης, δεν έχουν καμία δυνατότητα δωρεάς οργάνων ή μυελού των οστών.
Κανένα κράτος δεν επιτρέπει τη δωρεά οργάνων από θανατοποινίτες - μετά την εκτέλεσή τους - ακόμη και αν αυτοί ήταν εγγεγραμμένοι δωρητές οργάνων.
Σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing (UNOS), αυτή τη στιγμή υπάρχουν 104.413 άτομα στις ΗΠΑ που περιμένουν για μεταμόσχευση οργάνου, εκ των οποίων 58.970 βρίσκονται σε ενεργό κατάλογο αναμονής.
Η Τζούντιθ Γκαρσία, Δημοκρατική πολιτειακή εκπρόσωπος της 11ης περιφέρειας της Μασαχουσέτης στο Σάφολκ, η οποία συνυπογράφει τον νόμο, δήλωσε ότι «θα αποκαταστήσει τη σωματική αυτονομία των φυλακισμέων παρέχοντας την ευκαιρία να δωρίσουν όργανα και μυελό των οστών» και «θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις των φυλακισμένων δοτών, προσφέροντας μειωμένες ποινές».
Ο Τζέσι Γουάιτ, διευθυντής πολιτικής της Νομικής Υπηρεσίας Κρατουμένων της Μασαχουσέτης, εξέδωσε δήλωση στο McClatchy News στην οποία ανέφερε ότι οι φυλετικές ανισότητες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση μειονοτικών ομάδων σε δωρεά οργάνων και μυελού των οστών, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα λύσει το πρόβλημα.
«Ανησυχούμε σχετικά με το ενδεχόμενο εξαναγκασμού και τις επιπτώσεις της ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να στοχεύει στα υποκείμενα διαρθρωτικά προβλήματα που οδηγούν σε ανισότητες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης άσκοπης φυλάκισης τόσων πολλών ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζουν ελεύθερα και με ασφάλεια στις κοινότητές μας» δήλωσε.
Με πληροφορίες από Guardian