H SpaceX περιορίζει στο Κίεβο την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις δορυφορικές της υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς μετά από αναφορές ότι το Κίεβο την χρησιμοποίησε για τον έλεγχο drones.
Η Ουκρανία μέχρι τώρα είχε τη δυνατότητα χρήσης της SpaceX Starlink προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να είναι συνδεδεμένοι με το ίντερνετ.
Ωστόσο, λέγεται ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της εταιρείας του Έλον Μασκ για να στοχεύσουν ρωσικούς στόχους, καταπατώντας τη συμφωνία με την SpaceX.
Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν με ποια πλευρά είναι.
Μπορούν να είναι με την Ουκρανία και το «δικαίωμα στην ελευθερία» ή να διαλέξουν τη Ρωσία και «το δικαίωμά της να σκοτώνει και να καταπατά περιοχές» έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ.
Σε εκδήλωση τη Ουάσινγκτον, χθες, η πρόεδρος της SpaceX , Gwynne Shotwell, εξήγησε ότι η τεχνολογία της Starlink δεν είχε σκοπό ποτέ να γίνει «αντικείμενο του πολέμου».
Αναφέρθηκε στις πληροφορίες που ήθελαν την Ουκρανία να χρησιμοποιεί τη Starlink για να ελέγχει drones και υπογράμμισε πως η τεχνολογία αυτή έχει προσφερθεί μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο πόλεμο.
Η Ουκρανία τα χρησιμοποιεί για να εντοπίζει τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, να ρίχνει βόμβες και να απαντά σε ρωσικές επιθέσεις με drone.
Η Ρωσία από την άλλη κατηγορήθηκε από τον ιδρυτή της SpaceX, 'Ελον Μασκ, για απόπειρα παρεμπόδισης των σημάτων της Starlink.
Η Shotwell τόνισε ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση της εταιρείας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει λάβει τα μέτρα της για να «περιορίσει» τις δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν το Starlink με επιθετικό τρόπο χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τι είναι η Starlink και πως λειτουργεί
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπάθησε να κλείσει τις τοπικές υπηρεσίες του ίντερνετ και να μπολοκάρει τα social media.
Τα πρώτα δορυφορικά πιάτα της Starlink, ή αλλιώς τερματικά, δόθηκαν στην Ουκρανία αμέσως μετά, ως μία προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Ουκρανίας θα παραμείνουν συνδεδεμένοι.
Αυτό λειτουργεί καθώς συνδέονται με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Εκτός όμως, από τα τερματικά που στάλθηκαν απευθείας από την ίδια την εταιρεία, έχουν χρηματοδοτηθεί και άλλα από ξένες κυβερνήσεις.
Τον Οκτώβριο, ο Έλον Μασκ τόνισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την Starlink στην Ουκρανία. Σύντομα ωστόσο άλλαξε γνώμη.
Σε ανάρτησή του την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ αναφέρθηκε ξανά στο θέμα και αναγνώρισε ότι υπήρχε ένα δίλημμα στην υπόθεση.
«Το SpaceX Starlink έχει γίνει η ραχοκοκαλιά της συνδεσιμότητας της Ουκρανίας μέχρι και την πρώτη γραμμή. Αυτή είναι η κατάρα αν συμμετέχεις» έγραψε.
«Ωστόσο, δεν επιτρέπουμε τη χρήση του Starlink για επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας. Αυτή είναι η κατάρα αν δεν συμμετέχεις» έγραψε.
Με πληροφορίες του BBC