Έρευνα αποκαλύπτει το ασφαλέστερο μέρος σε εσωτερικό χώρο σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής

Έρευνα αποκαλύπτει το ασφαλέστερο μέρος σε εσωτερικό χώρο σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νέα έρευνα παρέχει στοιχεία για τις πιθανότητες επιβίωσης από πιθανή πυρηνική καταστροφή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως ακόμα και όταν κάποιος είναι σε εσωτερικό χώρο, κινδυνεύει από το φονικό οστικό κύμα. Αλλά, ενημερώνει για τα σημεία εκείνα που μπορεί να αποδειχθούν ασφαλή. 

Οι ερευνητές από τον Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στο περιοδικό Physics of Fluids, δημιούργησαν ένα μοντέλο με τις επιπτώσεις που θα είχε η πυροδότηση μιας πολεμικής κεφαλής ισχύος 750 κιλοτόνων, πάνω από μία τυπική πόλη. 

Η έκρηξη θα εξαΰλωνε όποιον βρισκόταν από το σημείο της συντριβής μέχρι και μία περιοχή περίπου 800 μέτρων. Εντός 10 δευτερολέπτων, το οστικό κύμα θα είχε φτάσει σε περιοχή σχεδόν 5 χιλιομέτρων. Αυτό το κύμα θα έφερνε αρκετά ισχυρούς ανέμους ώστε να σκοτώσει ή να ακρωτηριάσει τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να βρίσκονται έξω και θα μπορούσε να γκρεμίσει και ορισμένα εύθραυστα κτήρια. Τα κτίσματα από μπετόν δεν θα διέτρεχαν κανέναν κίνδυνο, όπως αποφάνθηκε η ομάδα, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα διασώζονταν όλοι όσοι ήταν μέσα.

«Πριν από τη μελέτη μας, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους εντός κτηρίων από μπετόν ήταν ασαφής» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δημήτρης Δρικάκης σε δήλωση του στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι υψηλές ταχύτητες του αέρα παραμένουν σημαντικός κίνδυνος και μπορούν ακόμη να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και σε θανάτους». 

Οι στενοί χώροι μέσα σε αυτά τα κτήρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ταχύτητες του αέρα, για παράδειγμα. Ανάλογα με τη θέση και το χρόνο, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να πεταχτούν σαν κουρελόχαρτα στους τοίχους. Και φυσικά, η ραδιενέργεια και οι δομικές ζημιές θα έκαναν τη ζωή, μετά την πυρηνική έκρηξη, διόλου ευχάριστη - για όσους επιβίωναν. 

Όσο σκοτεινές κι αν είναι αυτές οι εκτιμήσεις, οι ερευνητές παρέχουν ορισμένες συμβουλές για το ποια είναι τα χειρότερα και καλύτερα σημεία να βρει κάποιος καταφύγιο σε τέτοια περίπτωση.  

Άμεσο κίνδυνο θα διέτρεχαν όσοι ήταν σε κοντινή απόσταση σε παράθυρα, πόρτες, διαδρόμους, καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα του αέρα. Όμως οι ταχύτητες του αέρα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες στις γωνίες του δωματίου. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που δείχνει πού η ταχύτητα του αέρα είναι πιθανό να είναι υψηλότερη στο εσωτερικό ενός κτηρίου.

«Οι πιο επικίνδυνες κρίσιμες εσωτερικές θέσεις, που πρέπει να αποφεύγονται, είναι τα παράθυρα, οι διάδρομοι και οι πόρτες» δήλωσε ο συγγραφέας Ιωάννης Κοκκινάκης. «Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν μακριά από αυτές τις θέσεις και να καταφύγουν αμέσως σε καταφύγιο. (...) μπορεί κάποιος να είναι ασφαλής, από τις υψηλές ταχύτητες του αέρα, αν κάτσει στις γωνίες του τοίχου».

Με πληροφορίες από Gizmodo

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM