Ισπανία: Αμβλώσεις και αλλαγή φύλου στα έγγραφα από την ηλικία των 16- Ψηφίστηκε και η άδεια περιόδου

Ισπανία: Αμβλώσεις και αλλαγή φύλου στα έγγραφα από την ηλικία των 16- Ψηφίστηκε και η άδεια περιόδου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο που επιτρέπει σε άτομα άνω των 16 ετών να αλλάζουν το φύλο που αναφέρεται στα έγγραφά τους χωρίς γνωμάτευση γιατρού.

Παράλληλα, με άλλο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε κατοχυρώνεται άδεια για λόγους που σχετίζονται με την περίοδο και επιτρέπεται σε κοπέλες 16 και 17 ετών να προχωρήσουν σε άμβλωση χωρίς την συγκατάθεση των γονεών τους. 

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου στα έγγραφα εγκρίθηκε με 191 ψήφους υπέρ και 60 κατά, το τελικό βήμα μιας εκτεταμένης συζήτησης. Η διαδικασία για την αλλαγή του φύλου που αναφέρεται στα έγγραφα θα μπορούσε θεωρητικά πλέον να διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.  

Προηγουμένως, τα άτομα χρειάζονταν ιατρική διάγνωση δυσφορίας φύλου και ορμονική θεραπεία για δύο χρόνια προκειμένου για να αλλάξουν το φύλο που αναφέρεται στην ταυτότητά τους.  

Τα άτομα ηλικίας 12-13 ετών θα χρειάζονται την έγκριση δικαστή για την αλλαγή του φύλου που αναφέρουν τα έγγραφά τους, ενώ οι έφηβοι 14-15 ετών θα χρειάζονται την άδεια των γονέων τους. 

«Αυτός ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα των trans ανθρώπων να αυτοπροσδιορίζουν την ταυτότητα φύλου τους. Οι trans άνθρωποι δεν είναι ασθενείς, είναι απλά άνθρωποι», υπογράμμισε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο. 

Η Κάρλα Αντονέλι βετεράνος ακτιβίστρια της LGBTQ κοινότητας και η πρώτη trans γυναίκα που υπηρέτησε ως Ισπανίδα βουλευτής, χαιρέτισε την ψηφοφορία. 

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και σήμερα απονέμεται δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter μετά από έναν πολύχρονο αγώνα για την αυτοδιάθεση των φύλων που τελικά την οδήγησε στην παραίτησή της από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις εσωτερικές διαμάχες που δημιουργούνται από το νόμο. 

Από την πλευρά του ο Ούγε Σαγκλιλ, επικεφαλής της FELGBTI+, της μεγαλύτερης LGBTQ οργάνωσης της Ισπανίας, δήλωσε ότι ο σημερινός νόμος θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλα έθνη. 
 
«Γιορτάζουμε το γεγονός ότι αυτός ο νόμος πέρασε μετά από οκτώ χρόνια ασταμάτητης δουλειάς για την απόκτηση δικαιωμάτων για την trans κοινότητα», είπε ο Σανγκίλ στο Γαλλικό Πρακτορείο έξω από το κοινοβούλιο. 

Το 2014, η Δανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ψήφισε έναν παρόμοιο νόμο και είναι μία από τις εννέα χώρες της ηπείρου που έχουν υιοθετήσει συστήματα αυτο-δήλωσης. 

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί την άδεια περιόδου 

Σήμερα η Ισπανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενσωματώνει στη νομοθεσία της άδεια περιόδου, καθώς εγκρίθηκε στη βουλή ο σχετικός νόμος με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές. 

Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας που συνδέονται με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση θα αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο. 

«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καμιά διευκρίνιση στο νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός Ευρώπης αντίστοιχο νόμο έχουν υιοθετήσει η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Ζάμπια.

Χωρίς συγκατάθεση γονέων η άμβλωση για έφηβες άνω των 16 ετών

Η άδεια εμμήνου ρύσεως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης. 

Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση. 

Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών καταργώντας μια υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση. 

Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της σε μια χώρα βαθιά καθολική.  Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια. 

Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP  

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM