Η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου.
Επίσης, προσέθεσε πως θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και αποθήκευση, καθώς και τη διευκόλυνση σύναψης μακροπρόθεσμων συμβάσεων.
«Ένα τέτοιο μοντέλο αγοράς», τόνισε, «θεωρείται ιδανικό για τη σταθερότητα των τιμών καταναλωτή και το μετριασμό των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου».
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών συμμετείχε εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Στοκχόλμη.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, συζητήθηκαν οι πολιτικές για την ενέργεια και τις μεταφορές για την ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση του τομέα των μεταφορών μετά το 2030, καθώς και διάφορες επιλογές της ενεργειακής πολιτικής με στόχο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Κατά την άφιξή της η Σδούκου τόνισε: «Παρότι οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ελλοχεύει. Για αυτό είναι σημαντικό για την ΕΕ να προχωρήσει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κρίση στο μέλλον».
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, υπογράμμισε, επίσης: «Βιώνουμε έναν αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στον βιομηχανικό τομέα. Για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στη χαμηλού κόστους ενέργεια για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει αποφασιστικά και με ενότητα για να έχει απτά αποτελέσματα».
Επιπλέον, η Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι η επαρκής, χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια, συνιστά αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται μία πλήρως λειτουργική αγορά με επαρκή ρευστότητα, με απομάκρυνση των διοικητικών εμποδίων και με τη σχετική θέσπιση κινήτρων για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει χαμηλού κόστους ενέργεια και να καταστεί ανταγωνιστική.
Ταυτόχρονα, στήριξε την επικείμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Τόνισε, ότι στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση του δίκαιου ανταγωνισμού και της ενιαίας αγοράς με δίκαιη κατανομή των πόρων, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων στον τομέα της βιομηχανίας και κανένα κράτος-μέλος να μη μείνει πίσω.
Στην κατεύθυνση αυτή στήριξε την απλοποίηση κι επιτάχυνση της διαδικασίας κρατικών ενισχύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρουσίασε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας κατά τον τρέχοντα και επόμενο χειμώνα, με έμφαση μεταξύ άλλων στην αύξηση της δυναμικότητας του τερματικού LNG της Ρεβυθούσας με την προσθήκη ενός FSU, την κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 22,7% μεταξύ Αυγούστου 2022 - Ιανουαρίου 2023, ενώ στήριξε την προσπάθεια της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ