Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε «παύση» της δικαστικής μεταρρύθμισης εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε «παύση» της δικαστικής μεταρρύθμισης εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων Facebook Twitter
Φωτ.: ABIR SULTAN/EPA
0

«Παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του ΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα επί του ζητήματος. 

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου επεσήμανε πως δεν επιθυμεί να υπάρξει ρήξη του έθνους. «Θέλοντας να προλάβω μια ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση (σ.σ. του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ) ώστε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση» είπε.

Όπως είπε, η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου), υποχωρώντας έτσι εν μέρει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διχάσει το έθνος μας» υποστήριξε ο Νετανιάχου. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να βρει μία λύση και προέτρεψε όλες τις πλευρές να δράσουν  με υπευθυνότητα.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το Histadrout, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, ματαίωσε τη γενική απεργία που είχε κηρύξει νωρίτερα.

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την απόφαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εργαστούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, εφόσον η κυβέρνηση είναι ειλικρινής.

Ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο Νετανιάχου δεν «μπλοφάρει» και ότι στο παρελθόν είχε «κακή εμπειρία» μαζί του.

«Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση ξεκινήσει έναν πραγματικό και ειλικρινή διάλογο, μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση –ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι– και μπορούμε να το μετατρέψουμε όλο αυτό σε μια καθοριστική στιγμή για την ικανότητά μας να ζούμε όλοι μαζί» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Νετανιάχου για αναβολή, κάτι που «δίνει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Εξακολουθούμε να καλούμε τους πολιτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ να βρουν μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαίνεσε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα σύστημα «ελέγχου και ισορροπιών».

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM