Γιατί τα θηλυκά χταπόδια αυτοκαταστρέφονται μόλις κάνουν αυγά; (Και πεθαίνουν πριν εκκολαφθούν)

Γιατί τα θηλυκά χταπόδια αυτοκαταστρέφονται μόλις κάνουν αυγά; (Και πεθαίνουν πριν εκκολαφθούν) Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Όταν ένα θηλυκό χταπόδι γεννήσει τα αυγά του, κάνει ό,τι κάθε νέος γονιός: παρακολουθεί προσεκτικά τους απογόνους του. Μένει μαζί τους στη φωλιά, τα προστατεύει και φυσάει νερό πάνω τους για να τα κρατάει οξυγονωμένα.

Αλλά μετά η συμπεριφορά της γίνεται αλλόκοτη: σταματά να τρώει και αρχίζει να αυτοακρωτηριάζεται, σκίζοντας το δέρμα της ή τρώγοντας ακόμα και τα ίδια της τα πλοκάμια. Είναι νεκρή πριν προλάβουν να εκκολαφθούν τα αυγά.

Τα περισσότερα είδη χταποδιών ζουν ένα χρόνο. Αλλά οι θάνατοι των μητέρων μετά την αναπαραγωγή προβληματίζουν εδώ και καιρό τους επιστήμονες. Ο λόγος που επιδίδονται σε μια μορφή αυτοτραυματισμού που οδηγεί στο θάνατο αμέσως μετά την αναπαραγωγή παραμένει κάτι σαν μυστήριο.

Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, χρησιμοποίησε το χταπόδι της Καλιφόρνιας ως μοντέλο, για να βοηθήσει στην εξήγηση της παράξενης αυτής συμπεριφοράς.

Η Z. Yan Wang, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και βιολογίας στο University of Washington και συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι το θηλυκό του είδους περνάει από τρία αναπαραγωγικά στάδια.

Αφού ζευγαρώσει, η μητέρα παράγει τα αυγά της και τα μεταχειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Παίρνει κάθε αυγό, ένα προς ένα, και το δένει προσεκτικά σε ένα μακρύ νήμα. Στη συνέχεια τα στερεώνει καλά στον τοίχο της φωλιάς της και μένει εκεί, φυσώντας νερό πάνω από τα αυγά για να τα κρατήσει οξυγονωμένα και προστατεύοντάς τα από τους θηρευτές.

Αλλά μετά σταματά να τρώει. Αρχίζει να περνάει πολύ χρόνο μακριά από τα αυγά. Χάνει το χρώμα και τον μυϊκό σύστημα- τα μάτια της καταστρέφονται. Πολλές μητέρες αρχίζουν να αυτοτραυματίζονται. Κάποιες τρίβονται στα χαλίκια του βυθού, σημαδεύοντας το δέρμα τους- άλλες χρησιμοποιούν τις βεντούζες τους για να δημιουργήσουν πληγές κατά μήκος του σώματός τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τρώνε ακόμη και τα ίδια τους τα πλοκάμια.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η αναπαραγωγική συμπεριφορά του χταποδιού, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ελέγχεται από τους δύο οπτικούς αδένες του, οι οποίοι λειτουργούν όπως η υπόφυση στα σπονδυλωτά, εκκρίνοντας ορμόνες και άλλα προϊόντα που ελέγχουν διάφορες σωματικές διεργασίες [σ.σ. οι αδένες ονομάζονται «οπτικοί» λόγω της θέσης τους ανάμεσα στα μάτια του ζώου. Δεν έχουν καμία σχέση με την όραση].

Εάν και οι δύο αδένες αφαιρεθούν χειρουργικά, το θηλυκό εγκαταλείπει το γόνο του, αρχίζει να τρώει ξανά, αναπτύσσεται και έχει παρατεταμένη διάρκεια ζωής.

Η μελέτη περιγράφει συγκεκριμένες χημικές οδούς που παράγονται από τους οπτικούς αδένες και κατευθύνουν αυτή την αναπαραγωγική συμπεριφορά.

Η μία, όπως διαπιστώθηκε, παράγει πρεγνενολόνη και προγεστερόνη, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, διότι οι ουσίες αυτές παράγονται από πολλά άλλα ζώα για την υποστήριξη της αναπαραγωγής.

Η δεύτερη παράγει τις πρόδρομες ουσίες των χολικών οξέων που προάγουν την απορρόφηση των διαιτητικών λιπών και μια τρίτη παράγει την 7-δεϋδροχοληστερόλη ή 7-DHC. Η 7-DHC παράγεται και σε πολλά σπονδυλωτά. Στον άνθρωπο, έχει διάφορες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και ουσιαστικούς ρόλους στην παραγωγή χοληστερόλης και βιταμίνης D.

Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα της 7-DHC είναι τοξικά και συνδέονται με διαταραχές όπως το σύνδρομο Smith-Lemli-Opitz, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρά διανοητικά, αναπτυξιακά και συμπεριφορικά προβλήματα. Στα χταπόδια, η Δρ. Wang και οι συνάδελφοί της υποψιάζονται ότι η 7-DHC μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας που πυροδοτεί τη συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, η οποία οδηγεί στο θάνατο.

Ο Roger T. Hanlon, επιστήμονας του Marine Biological Laboratory της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια προσεγμένη και πρωτότυπη μελέτη που αντιμετωπίζει ένα μακροχρόνιο ερώτημα σχετικά με την αναπαραγωγή και τον προγραμματισμένο θάνατο των περισσότερων χταποδιών».

Η Δρ. Wang λέει ότι «για εμάς, αυτό που ήταν το πιο συναρπαστικό ήταν να δούμε αυτόν τον παραλληλισμό μεταξύ των χταποδιών, άλλων ασπόνδυλων και ακόμη και των ανθρώπων». Πρόσθεσε ότι ήταν «αξιοσημείωτο να βλέπουμε αυτή την κοινή χρήση των ίδιων μορίων σε ζώα που απέχουν πολύ μεταξύ τους».

Τα μόρια μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά ο θάνατος, είπε, είναι πολύ διαφορετικός. Γενικά βλέπουμε τον ανθρώπινο θάνατο ως αποτυχία, των οργανικών συστημάτων ή της λειτουργίας.

«Αλλά σε ένα χταπόδι αυτό δεν ισχύει», λέει. «Το σύστημα υποτίθεται ότι το κάνει αυτό».

Με πληροφορίες από New York Times

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM