Ο Σηκουάνας καθαρός ξανά μετά από δεκαετίες

Ο Σηκουάνας καθαρός ξανά μετά από δεκαετίες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι Παριζιάνοι αρχίζουν να ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι θα κολυμπήσουν ξανά στον Σηκουάνα, κάτι που επί δεκαετίες ήταν αδιανόητο.

Λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, ο Σηκουάνας έχει μπει σε πρόγραμμα καθαρισμού, που ορίζει την «συντριπτική» βελτίωση της ποιότητας του νερού καθώς εκεί θα διεξαχθεί το τρίαθλο αλλά και σειρά εκδηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι αποκαλείται ο πιο ρομαντικός ποταμός στον κόσμο, ο Σηκουάνας ήταν σχεδόν οικολογικά νεκρός στα μέσα της δεκαετίας του 2010.  Αποτέλεσε έμπνευση για τραγούδια, ποίηση και άλλες μορφές τέχνης αλλά ο Σηκουάνας ήταν στην πραγματικότητα πράσινο-καφέ και αποκρουστικός, με ό,τι λογής αντικείμενο να έχει καταλήξει στον πάτο του.

Το έργο των 2,3 δισ. δολαρίων για τον καθαρισμό του, ξεκίνησε λίγο μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και μέχρι το 2018 είχε ήδη εγκριθεί ένας νόμος, που επιβάλλει στα πλωτά σπίτια του Σηκουάνα να δένουν ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε χώρο για λύματα. Μέχρι τώρα τα λύματα κατέληγαν απευθείας στον Σηκουάνα.

Σε μια έρευνα, που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποκαλύφθηκε ότι η ποιότητα του νερού ήταν «συντριπτικά καλή» και έτοιμη να φιλοξενήσει κολυμβητές όπως ο Γάλλος τριαθλητής Thibaut Rigaudeau.

«Εμείς θα είμαστε οι «δοκιμαστές», ελπίζω να μην αρρωστήσουμε», είπε ο Rigaudeau στο ABC News Australia, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του κάνουν ήδη ερωτήσεις όπως «φοβάσαι να κολυμπήσεις στον Σηκουάνα; Φαίνεται αηδιαστικός».

Ο Σηκουάνας έχει έναν ακόμα σημαντικό σκοπό: θα είναι το επίκεντρο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που για πρώτη φορά στην ιστορία θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της όχθης ποταμού και πάνω σε αυτόν, αντί για ένα στάδιο.

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθούν για την βελτίωση του νερού στον Σηκουάνα μαζί με εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κατά μήκος στις όχθες του και στον παραπόταμο του Marne.

Ένας αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz του Παρισιού και μπορεί να αποθηκεύσει έως και 20 ολυμπιακές πισίνες βρώμικου νερού προκειμένου να μην καταλήξει ακατέργαστο στον Σηκουάνα.

Αλλά το μεγαλόπνοο έργο αποσκοπεί σε ένα καθαρό Σηκουάνα και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Βασικός στόχος είναι να μπορεί να γίνει πεδίο για κολύμπι σε πέντε σημεία, ώστε οι Παριζιάνοι να μπορούν αν απολαμβάνουν το καλοκαιρινό τους μπάνιο στο ποτάμι.

Με πληροφορίες abc.net.au

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM