«Είχα εντολή να σκοτώσω τους πάντες»: Μαχητές της Wagner μιλούν για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία

«Είχα εντολή να σκοτώσω τους πάντες»: Μαχητές της Wagner μιλούν για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SERGEI ILNITSKY
0

Δύο άνδρες, που ισχυρίζονται ότι είναι πρώην μαχητές της ρωσικής ομάδας πολυτοφυλακής Wagner, δήλωσαν πως σκότωσαν αμάχους στην Ουκρανία. Ο ένας ανακάλεσε σύντομα, ενώ η οργάνωση κάνει έρευνα για τον εντοπισμό του δεύτερου. 

Οι πρώην κατάδικοι Αζαμάτ Ουλντάροφ και Αλεξέι Σαβίτσεφ, που στρατολογήθηκαν από τη Wagner από τις ρωσικές φυλακές ώστε να σταλούν στην εμπόλεμη ζώνη, έδωσαν μακροσκελείς συνεντεύξεις στη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Gulagu.net. 

Είπαν ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων καταδίκων που στρατολογήθηκαν, ενώ ο Ουλντάροφ παραδέχθηκε πως πυροβόλησε και σκότωσε ένα κοριτσάκι, λέγοντας πως επρόκειτο για «μία διοικητική απόφαση». 

«Δεν επιτρεπόταν να αφήσω κανέναν ζωντανό, γιατί η εντολή μου ήταν να σκοτώσω οτιδήποτε βρισκόταν στο δρόμο μου» είπε, εκτιμώντας ότι το κορίτσι ήταν πέντε ή έξι ετών.

Ωστόσο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-FAN, αργότερα, ανασκεύασε και ισχυρίστηκε πως τον είχαν εκβιάσει για να πει όσα είπε. 

«Σε ανάγκασαν να πεις αυτά που είπες στο βίντεο, σωστά;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Απολύτως σωστό. Έπρεπε να το πω γιατί δεν είχα καμία επιλογή. Είπα ό,τι μου είπαν να πω». 

Ερωτώμενος για τον επικεφαλής της οργάνωσης, Γεβγκένι Πριγκόζιν, έκανε λόγο για «υπέροχο τύπο. Μας έσωσε τις ζωές». 

Ισχυρίστηκε, επίσης, πως «έχουν βίντεό μου», υπονοώντας πως κάποιος τον εκβιάζει, αλλά δεν διευκρίνισε το περιεχόμενό του. «Με εκμεταλλεύονται, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ζωή μου και την καταδίκη μου». 

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Gulagu.net, που εδρεύει στη Γαλλία, είπε στο CNN ότι εμμένει στη γνησιότητα του περιεχομένου του και υπογράμμισε πως η αντίδραση του συντευξιαζόμενού του είναι τρανό παράδειγμα για το πόσο γρήγορα φιμώνονται οι διαφορετικές φωνές στη Ρωσία.

Ο ίδιος είπε πως τόσο ο Ουλντάροφ όσο και ο Σαβίτσεφ δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους, εάν δεν ανακαλούσαν. Ο δεύτερος, να σημειωθεί, είχε πει πως είχε εντολή να σκοτώνει κάθε άνδρα από 15 ετών και άνω. 

Εδώ και 24 ώρες, η Wagner έχει εξαπολύσει έρευνα για να εντοπίσει πού βρίσκεται ο πρώην μαχητής, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Πριγκόζιν. 

Ο άνδρας καλείται να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο της οργάνωσης με τον επικεφαλής της να του εγγυάται την ασφάλειά του. «Πρέπει να έρθει σε επαφή με το τηλεφωνικό κέντρο της Wagner PMC και να εξηγήσει γιατί είπε αυτό το ψέμα, ποιος κρύβεται πίσω από αυτό, πώς εκβιάστηκε» ανέφερε.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM