Ευρώπη: Το 2022 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην ιστορία

Ευρώπη: Το 2022 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην ιστορία Facebook Twitter
0

Τα βασικά ευρήματα για την Ευρώπη κατά το 2022 ήταν η πρωτοφανής ακραία ζέστη και εκτεταμένη ξηρασία, σύμφωνα με έκθεση για το κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση για το κλίμα το 2022 που δημοσίευσε η υπηρεσία Copernicus, αρμόδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το περασμένο έτος ήταν η πρωτοφανής ακραία ζέστη και εκτεταμένη ξηρασία.

Για την ακρίβεια, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος παρακολούθησε χθες τη συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 δημοσιογράφοι από σημαντικά Μέσα Ενημέρωσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ενημερώνει σχετικά με τα βασικά ευρήματα αυτής.

Τα βασικά ευρήματα για την Ευρώπη

Η έκθεση από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) ανέφερε ότι οι εκτεταμένοι καύσωνες οδήγησαν την Ευρώπη να υποστεί το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Οι πολίτες στη νότια Ευρώπη υπέστησαν 70-100 ημέρες καύσωνα, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τουλάχιστον 32C, λαμβάνοντας υπόψη τον άνεμο και άλλους παράγοντες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40C.

Η ζέστη, καθώς και οι χαμηλές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν ξηρασία που επηρέασε περισσότερο από το ένα τρίτο της ηπείρου στην κορύφωσή της, σύμφωνα με την έκθεση, καθιστώντας το 2022 το πιο ξηρό που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ροές σε σχεδόν τα δύο τρίτα των ποταμών της Ευρώπης ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο. Οι υψηλές θερμοκρασίες σήμαιναν επίσης ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 15 ετών και οι ευρωπαϊκές Άλπεις έχασαν ποσότητες ρεκόρ πάγου από τους παγετώνες.

Η έκθεση C3S εξέτασε επίσης την Αρκτική και ανέφερε ότι η Γροιλανδία είχε βιώσει ρεκόρ τήξης του στρώματος πάγου κατά τη διάρκεια εξαιρετικών καυσώνων κατά τον Σεπτέμβριο, όταν οι μέσες θερμοκρασίες ήταν έως και 8C υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Συνολικά, η Ευρώπη βίωσε το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο - ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 2,2 C υψηλότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM