Τα 3 πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού, που δεν καθαρίζουμε σχεδόν ποτέ

Τα 3 πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού, που δεν καθαρίζουμε σχεδόν ποτέ Facebook Twitter
Πολύ συχνά ξεχνάμε τη... ζωή της τσάντας μας μέσα στην ημέρα, από πού πέρασε και τι ακούμπησε και πώς μετά προσγειώθηκε με άνεση στον καναπέ ή ακόμα και πάνω στο κρεβάτι μας.
0



ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΟΛΟΙ
 ξέρουμε τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι και το πόσο σημαντικό είναι να τους δίνουμε προτεραιότητα, όταν καθαρίζουμε, καθώς γίνονται εστία μικροβίων, πολύ συχνά απειλώντας την υγεία μας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια σημεία ή μικροαντικείμενα, τα οποία σχεδόν ποτέ δεν θεωρούμε επίφοβα για τη συγκέντρωση βακτηρίων και πολύ συχνά τα αφήνουμε για καιρό μακριά από το πλυντήριο, το νερό, το σαπούνι (και το απολυμαντικό). Ποια είναι όμως αυτά τα καθημερινά αντικείμενα;

1.

Τα παιχνίδια και τα μπολ ταΐσματος των κατοικιδίων μας

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι επειδή αλλάζουμε πολύ συχνά το φαγητό και το νερό του σκύλου ή της γάτας μας, τα μπολ τους δεν χρειάζονται πλύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για παιχνίδια τους – ειδικά αυτά από σιλικόνη- που πολύ συχνά ξεπλένουμε με λίγο νερό και θεωρούμε ότι όλα είναι καλά. Δυστυχώς, είτε το κατοικίδιό μας καταναλώνει ξηρά τροφή είτε όχι, το μπολ του χρειάζεται καλό και συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι ήπιου pΗ και κυρίως καλό στέγνωμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά και πάνινα παιχνίδια του τετράποδου φίλου μας, καθώς η σκόνη, η ζέστη και το σάλιο του γίνονται εστία ανάπτυξης μικροβίων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη υγεία του ζώου.

2.

Κλειδιά και πορτοφόλι (και τσάντα)

Αφιερώστε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να περάσετε με απολυμαντικό τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας, δύο αντικείμενα που έχετε συνεχώς στα χέρια σας και έρχονται σε επαφή με χρήματα (που έχουν αλλάξει εκατοντάδες χέρια), αλλά και ακουμπούν σε επιφάνειες γεμάτες με μικρόβια.

Επίσης, κάντε το ίδιο για τις τσάντες που κουβαλάτε παντού: από το γραφείο στο σπίτι και από εκεί στο μπαράκι ή σε κάποια βόλτα, η τσάντα σας είναι το πιο ταλαιπωρημένο αντικείμενο, το οποίο πολύ συχνά αφήνετε στο πάτωμα, στον δρόμο ή σε διόλου καθαρές επιφάνειες. Πολύ συχνά ξεχνάμε τη... ζωή της τσάντας μας μέσα στην ημέρα, από πού πέρασε και τι ακούμπησε και πώς μετά προσγειώθηκε με άνεση στον καναπέ ή ακόμα και πάνω στο κρεβάτι μας. Καθαριότητα χρειάζεται και το εσωτερικό τους.

3.

Σακίδια πλάτης, τσάντες και φορητά στρώματα γυμναστηρίου

Συνήθως δεν μας απασχολεί σε τι κατάσταση δείχνει το back-pack μας. Συνήθως, είναι μαύρο, γκρι, κάτι σε σκούρο χρώμα, που μοιάζει να αντιστέκεται στη ρύπανση της πόλης και να μην χάνει τίποτα από τη street αίγλη του. Στην πραγματικότητα όσα χάνονται μέσα στα σκούρα χρώματά του –και εκτός από την καθημερινή βρωμιά που απορροφά στις διαδρομές μας στην πόλη- είναι μικρόβια, πολλά μικρόβια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τσάντες του γυμναστηρίου και τα φορητά μας στρώματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια φορά τον μήνα καλό είναι να καθαρίζουμε όλο αυτό τον εξοπλισμό και αν η κατασκευή του σακιδίου επιτρέπει να το βάλουμε στο πλυντήριο, το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για το mat που πάνω του ιδρώνουμε και εκπνέουμε κάνοντας τις ασκήσεις μας, καλό είναι να το σκουπίζουμε με ένα ήπιο απολυμαντικό μετά τη συνεδρία μας και μια φορά τον μήνα να το βάζουμε στο πλυντήριο (τα περισσότερα από αυτά τα στρώματα είναι πλενόμενα). Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές τσάντες των παιδιών μας, τις οποίες φροντίζουμε να καθαρίζουμε μέσα – έξω, ώστε να μη μετατρέπονται σε καταφύγιο μικροβίων και βρωμιάς.

Με στοιχεία από thespuce.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM