Τα 3 πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού, που δεν καθαρίζουμε σχεδόν ποτέ

Τα 3 πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού, που δεν καθαρίζουμε σχεδόν ποτέ Facebook Twitter
Πολύ συχνά ξεχνάμε τη... ζωή της τσάντας μας μέσα στην ημέρα, από πού πέρασε και τι ακούμπησε και πώς μετά προσγειώθηκε με άνεση στον καναπέ ή ακόμα και πάνω στο κρεβάτι μας.
0



ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΟΛΟΙ
 ξέρουμε τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι και το πόσο σημαντικό είναι να τους δίνουμε προτεραιότητα, όταν καθαρίζουμε, καθώς γίνονται εστία μικροβίων, πολύ συχνά απειλώντας την υγεία μας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια σημεία ή μικροαντικείμενα, τα οποία σχεδόν ποτέ δεν θεωρούμε επίφοβα για τη συγκέντρωση βακτηρίων και πολύ συχνά τα αφήνουμε για καιρό μακριά από το πλυντήριο, το νερό, το σαπούνι (και το απολυμαντικό). Ποια είναι όμως αυτά τα καθημερινά αντικείμενα;

1.

Τα παιχνίδια και τα μπολ ταΐσματος των κατοικιδίων μας

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι επειδή αλλάζουμε πολύ συχνά το φαγητό και το νερό του σκύλου ή της γάτας μας, τα μπολ τους δεν χρειάζονται πλύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για παιχνίδια τους – ειδικά αυτά από σιλικόνη- που πολύ συχνά ξεπλένουμε με λίγο νερό και θεωρούμε ότι όλα είναι καλά. Δυστυχώς, είτε το κατοικίδιό μας καταναλώνει ξηρά τροφή είτε όχι, το μπολ του χρειάζεται καλό και συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι ήπιου pΗ και κυρίως καλό στέγνωμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά και πάνινα παιχνίδια του τετράποδου φίλου μας, καθώς η σκόνη, η ζέστη και το σάλιο του γίνονται εστία ανάπτυξης μικροβίων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη υγεία του ζώου.

2.

Κλειδιά και πορτοφόλι (και τσάντα)

Αφιερώστε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να περάσετε με απολυμαντικό τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας, δύο αντικείμενα που έχετε συνεχώς στα χέρια σας και έρχονται σε επαφή με χρήματα (που έχουν αλλάξει εκατοντάδες χέρια), αλλά και ακουμπούν σε επιφάνειες γεμάτες με μικρόβια.

Επίσης, κάντε το ίδιο για τις τσάντες που κουβαλάτε παντού: από το γραφείο στο σπίτι και από εκεί στο μπαράκι ή σε κάποια βόλτα, η τσάντα σας είναι το πιο ταλαιπωρημένο αντικείμενο, το οποίο πολύ συχνά αφήνετε στο πάτωμα, στον δρόμο ή σε διόλου καθαρές επιφάνειες. Πολύ συχνά ξεχνάμε τη... ζωή της τσάντας μας μέσα στην ημέρα, από πού πέρασε και τι ακούμπησε και πώς μετά προσγειώθηκε με άνεση στον καναπέ ή ακόμα και πάνω στο κρεβάτι μας. Καθαριότητα χρειάζεται και το εσωτερικό τους.

3.

Σακίδια πλάτης, τσάντες και φορητά στρώματα γυμναστηρίου

Συνήθως δεν μας απασχολεί σε τι κατάσταση δείχνει το back-pack μας. Συνήθως, είναι μαύρο, γκρι, κάτι σε σκούρο χρώμα, που μοιάζει να αντιστέκεται στη ρύπανση της πόλης και να μην χάνει τίποτα από τη street αίγλη του. Στην πραγματικότητα όσα χάνονται μέσα στα σκούρα χρώματά του –και εκτός από την καθημερινή βρωμιά που απορροφά στις διαδρομές μας στην πόλη- είναι μικρόβια, πολλά μικρόβια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τσάντες του γυμναστηρίου και τα φορητά μας στρώματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια φορά τον μήνα καλό είναι να καθαρίζουμε όλο αυτό τον εξοπλισμό και αν η κατασκευή του σακιδίου επιτρέπει να το βάλουμε στο πλυντήριο, το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για το mat που πάνω του ιδρώνουμε και εκπνέουμε κάνοντας τις ασκήσεις μας, καλό είναι να το σκουπίζουμε με ένα ήπιο απολυμαντικό μετά τη συνεδρία μας και μια φορά τον μήνα να το βάζουμε στο πλυντήριο (τα περισσότερα από αυτά τα στρώματα είναι πλενόμενα). Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές τσάντες των παιδιών μας, τις οποίες φροντίζουμε να καθαρίζουμε μέσα – έξω, ώστε να μη μετατρέπονται σε καταφύγιο μικροβίων και βρωμιάς.

Με στοιχεία από thespuce.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ