«Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε»: O παγετώνας Πέτερμαν αποκαλύπτει τον κίνδυνο

«Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε»: O παγετώνας Πέτερμαν αποκαλύπτει τον κίνδυνο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Νέα επιστημονική έρευνα δίνει νέα στοιχεία όσον αφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που φαίνεται ότι γίνεται ταχύτερα - από το υπολογιζόμενο - όπως προκύπτει από τη μελέτη μεγάλου παγετώνα στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Ομάδα γεωλόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ίρβαιν και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, μελέτησαν τον παγετώνα Πέτερμαν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλληλεπίδραση του παγετώνα με τις παλίρροιες και αποκαλύφθηκε ότι το σημείο όπου το στρώμα πάγου αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τον ωκεανό μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά καθημερινά.

Η γραμμή γείωσης του Πέτερμαν «μεταναστεύει μεταξύ 2 και 6 χιλιομέτρων καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν» σύμφωνα με τον Enrico Ciraci, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επιστήμονα στο Ίρβαιν.

Μεταξύ του 2016 και του 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι άνοιξαν μια τρύπα ύψους 270 μέτρων στην κάτω πλευρά του παγετώνα, κατά μήκος της γραμμής γείωσης. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να στοιβαχτούν μέσα δύο Αγάλματα της Ελευθερίας, το ένα πάνω στο άλλο. 

Το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν.

Σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας φέτος την άνοιξη ήταν υψηλότερες από ποτέ, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Αλλά, οι τρέχουσες προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψιν τις τελευταίες ανακαλύψεις για τις παλίρροιες. 

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού καθιστούν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών» ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της έρευνας, Eric Rignot, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ερευνητής της NASA JPL.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν συνυπολογιστούν οι προβλέψεις τους τότε οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανόδου της θάλασσας «θα αυξάνονταν έως και 200%». Και αυτό, συμπλήρωσε, δεν αφορά μόνο τον Πέτερμαν, αλλά και «όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή  το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική».

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM