Αυστραλός καλλιτέχνης απεικονίζει τον Σι Τζινπίνγκ ως κανίβαλο- Αντιδράσεις από την Κίνα

Αυστραλός καλλιτέχνης απεικονίζει τον Σι Τζινπίνγκ ως κανίβαλο- Αντιδράσεις από την Κίνα Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έκθεση Κινεζοαυστραλού καλλιτέχνη που αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Πολωνία, όπου απεικονίζει τον Σι Τζινπίνγκ ως κανίβαλο.

Η έκθεση του Badiucao έχει τίτλο «πείτε σωστά την ιστορία της Κίνας» όμως η αφίσα της απεικονίζει τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ να τρώει ένα ανθρώπινο μέλος, μία αναφορά στον πίνακα του Γκόγια, «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του».

Η αφίσα προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Κινέζου διπλωμάτη, Γιάο Ντονγκί ο οποίος επισκέφθηκε δυο φορές το μουσείο στην Πολωνία, εκφράζοντας τα παράπονά του, όσο και της πρεσβείας της Κίνας, που έστειλε επιστολή για να εμποδίσει την έκθεση.

Τα έργα του Badiucao, ασκούν έντονη κριτική στα στρατόπεδα εγκλεισμού στην Σινγιλανκγκ, την καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κόνγκ, τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τον Covid-19, αλλά και την επιθετικότητα της Κίνας κατά της Ταϊβάν με την τακτική που εφαρμόζει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Badiucao από την πλευρά του είπε πως  αυτή η τέχνη του αποκαλύπτει τα εγκλήματα της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο καλλιτέχνης, ο οποίος είναι και πολίτης Αυστραλίας, ζήτησε περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, προκειμένου να γίνει η έκθεσή του, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, στο Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art της Βαρσοβίας.

Είπε πως επικοινώνησε με την πρεσβεία και εξέφρασε «ανησυχίες για την προσωπική του ασφάλεια».

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αξιωματούχοι της Κίνας είδαν τα εκθέματά του και διαφώνησαν με το περιεχόμενο της έκθεσης, με αποτέλεσμα να επιχειρούν να εμποδίσουν την διοργάνωσή της.

Στη συγκεκριμένη έκθεση της Βαρσοβίας, ο Badiucao, ασκεί επίσης κριτική στη στάση της Κίνας απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα τάσσεται στο πλευρό του Πούτιν και υποστηρίζει την εισβολή του με πολλούς τρόπους», είπε. Στο ίδιο μοτίβο έχει απεικονίσει και τον Πούτιν ως κανίβαλο. 

«Προσπαθώ να κάνω μόνος μου μια έκθεση σε μια ξένη χώρα και όλα είναι απρόβλεπτα» υποστήριξε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «εάν δεν καταφέρουν να φιμώσουν την έκθεσή μου, θα προχωρήσουν σε περισσότερες απειλές και επιθέσεις προς το πρόσωπό μου».

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και το 2018, οπότε και είχε ακυρωθεί έκθεση του Badiucao στο Χονγκ Κονγκ μετά από απειλές κατά της οικογένειάς του. Πιέσεις είχε δεχθεί και σε αντίστοιχες εκθέσεις που είχε κάνει σε Τσεχία και Ιταλία.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων  και Εμπορίου της Αυστραλίας είπε πως «η χώρα του έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει της ελευθερία της έκφρασης», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως «οι καλλιτέχνες θα πρέπει να μπορούν να εκθέτουν το έργο τους σύμφωνα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, ο ίδιος έκανε γνωστό πως ο Αυστραλός πρέσβης στην Πολωνία, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον καλλιτέχνη στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας και του πρότεινε να συναντηθούν, ενώ πρόσθεσε πως «όπου αφορά τη δικαιοδοσία της αυστραλιανής κυβέρνησης, η χώρα θα συνεχίσει να δρα ώστε να αποτρέπεται η ξένη παρέμβαση».

Με πληροφορείς του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM