Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν πυραύλους που κατασκευάστηκαν στη Βόρεια Κορέα, εναντίον των Ρώσων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι βορειοκορεάτικοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικών θέσεων, κοντά στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ. Οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90.
Ουκρανοί στρατιώτες είπαν σε δημοσιογράφους των FT πως οι πύραυλοι «κατασχέθηκαν» από πλοίο από «φιλική» χώρα, προτού αυτού παραδοθούν στην Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας άφησε να εννοηθεί ότι πήραν τα εν λόγω πυρομαχικά από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Κατασχέσαμε τα τανκς τους, τον εξοπλισμό τους και είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς στρατιωτικής επιχείρησης του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας.
«Η Ρωσία αγοράζει διάφορους τύπους πυρομαχικών από κάθε είδους τυραννία, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και το Ιράν», συμπλήρωσε.
«Μη αξιόπιστοι» οι βορειοκορεάτικοι πύραυλοι- «Αλλά τους χρειαζόμαστε»
Οι FT αναφέρουν πως οι βορειοκορεάτικοι πύραυλοι εκτοξεύονται από ρουκετοβόλα Grad, κοντά στο Μπαχμούτ, στις μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ουκρανός διοικητής του πυροβολικού είπε πως οι στρατιώτες του δεν προτιμούν τα βορειοκορεάτικα πυρομαχικά, λόγω προβλημάτων που έχουν. Μάλιστα, στρατιώτης προειδοποίησε την ομάδα των FT να μην πλησιάζουν το ρουκετοβόλο την ώρα που εκτοξεύονται βορειοκορεάτικοι πύραυλοι, επειδή «είναι μη αξιόπιστοι και κάνουν τρελά πράγματα μερικές φορές».
Όμως, παρά τα προβλήματά τους, οι Ουκρανοί τονίζουν ότι είναι αναγκαία αυτά τα πυρομαχικά. «Χρειαζόμαστε κάθε πύραυλο που μπορούμε να βρούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Απίθανο η Βόρεια Κορέα να έδωσε πυραύλους στην Ουκρανία
Είναι εξαιρετικά απίθανο η Βόρεια Κορέα να προμήθευσε απευθείας την Ουκρανία με πυρομαχικά, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας, σημειώνουν οι FT.
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα, για την 70η επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας που έβαλε τέλος στον πόλεμο της Κορέας και προκειμένου να «ενισχύσει τη συνεργασία» με τον στρατό της χώρας.
Τον Μάρτιο ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως είχε αποδείξεις πως η Μόσχα διαπραγματευόταν με την Πιονγιάνγκ, για την ανταλλαγή όπλων- πυρομαχικών. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επίσης υποστήριξε πως η Πιονγιάνγκ έχει πουλήσει ρουκέτες και πυραύλους στη Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν, στο αποκορύφωμα των μαχών στο Μπαχμούτ. Ο τελευταίος το είχε διαψεύσει, κάνοντας λόγο για «κουτσομπολιά και εικασίες».