Στην τροχιά της Σελήνης εισήλθε σήμερα το διαστημόπλοιο Luna-25, με το ρωσικό όχημα να έχει ως στόχο την προσελήνωση στον νότιο πόλο για να αναζητήσει παγωμένο νερό.
Ειδικότερα, το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης στις 11:57 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η Roskosmos.
Το Luna-25 αναμένεται να κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη για περίπου πέντε ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να προσγειωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, κάτι που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου.
Το Luna-25, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.
Η ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.
🌕 Back to the Moon!
— Russia 🇷🇺 (@Russia) August 11, 2023
🇷🇺 Russia launched a historic lunar mission, as its #Luna25 craft blasted off into space from #Vostochny cosmodrome without a hitch.
The probe is to help fine-tune Russian soft-landing technology, and conduct studies in the south pole of Earth's satellite. pic.twitter.com/rVC9YuQixr
Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.
«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Ανατόλι Ζακ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Είναι κάτι πρωτοφανές για τη μετασοβιετική περίοδο».
«Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το Luna-25 δεν είναι απλώς μια αποστολή, είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP