Η Λούσι Λέτμπι, η νοσοκόμα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία επτά βρεφών, μπορεί να έχει βλάψει δεκάδες άλλα, σύμφωνα με την αστυνομία.
Πηγές της αστυνομίας υποστηρίζουν ότι οι ντετέκτιβ έχουν εντοπίσει περίπου 30 «ύποπτα» περιστατικά με μωρά στο νοσοκομείο Countess of Chester όπου εργαζόταν η Λούσι Λέτμπι. Η 33χρονη Λούσι Λέτμπι είχε υπηρεσία σε καθεμία από τις 30 περιπτώσεις. Επίσης, η αστυνομία εξετάζει τα ιατρικά αρχεία των μωρών που γεννήθηκαν στο νοσοκομείο του Λίβερπουλ, στο οποίο εργαζόταν η νοσοκόμα.
Η αστυνομία του Τσέσαϊρ ζήτησε από εμπειρογνώμονες να εξετάσουν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 4.000 μωρών που γεννήθηκαν στο νοσοκομείο Liverpool Women's και στο νοσοκομείο Countess of Chester μεταξύ 2012 και 2015. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, τα 17 μωρά που αναφέρθηκαν στη δίκη, αποτελούν την «πρώτη φάση» της αστυνομικής έρευνας που παραμένει σε εξέλιξη με το όνομα «Επιχείρηση Hummingbird».
Η αστυνομία του Τσέσαϊρ δήλωσε ότι είναι «αδύνατο» να προσδιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων, επειδή η έρευνα, η οποία διεξάγεται από 60-70 ντετέκτιβ, είναι ακόμη ανοιχτή. Ο ντετέκτιβ Πολ Χιουτζ, επικεφαλής της έρευνας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ανοιχτές έρευνες» για αρκετά βρέφη. Πρόσθεσε πως «από το 2012 έως το 2016, υπήρχαν περισσότερες από 4.000 εισαγωγές μωρών στις νεογνικές μονάδες τόσο του νοσοκομείου Countess of Chester όσο και του νοσοκομείου Liverpool Women's για να τις επεξεργαστούμε».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ερευνήσουμε και τις 4.000, σημαίνει απλώς ότι δεσμευόμαστε να εξετάσουμε διεξοδικά κάθε εισαγωγή από ιατρικής πλευράς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα διαφύγει καθ' όλη τη διάρκεια της απασχόλησής της ως νοσηλεύτρια. Μόνο οι περιπτώσεις που επισημαίνονται ως ιατρικά ανησυχητικές θα διερευνηθούν περαιτέρω», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι νεογνολόγοι «χτενίζουν» τα αρχεία 4.000 μωρών και στη συνέχεια διαβιβάζουν στην αστυνομία όσα εμφάνισαν «απροσδόκητη και ανεξήγητη» επιδείνωση. Η αστυνομία θα στείλει στη συνέχεια τις περιπτώσεις αυτές στα αρμόδια νοσοκομεία για να διαπιστώσει αν μπορεί να υπάρχει μια απλή εξήγηση για την ξαφνική επιδείνωση του μωρού. Εάν δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόκληση βλάβης, η περίπτωση του εν λόγω μωρού θα εξεταστεί λεπτομερώς από ιατρικούς εμπειρογνώμονες που θα αναθέσει η αστυνομία.
Η έρευνα είναι τεράστιας κλίμακας, όχι μόνο λόγω του αριθμού των μωρών που εμπλέκονται και του χρόνου που έχει παρέλθει από τη γέννησή τους, αλλά και επειδή τα ιατρικά στοιχεία είναι απίστευτα πολύπλοκα.
Στη δίκη ακούστηκε πώς η Λούσι Λέτμπι ήταν 20 χρονών όταν πραγματοποιούσε τις επιθέσεις, δολοφονούσε νεογέννητα βάζοντας αέρα στο μικροσκοπικό σώμα τους, κάτι που συνέθλιβε το διάφραγμά τους, ενώ σε μια περίπτωση έσπρωξε έναν σωλήνα στον λαιμό ενός βρέφους.
Στα θύματά της περιλαμβάνονταν δύο πανομοιότυπα τρίδυμα αδέλφια, που σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες το ένα μετά το άλλο, ένα νεογέννητο που ζύγιζε λιγότερο από 1 κιλό και στο οποίο χορηγήθηκε θανάσιμα αέρας, και ένα κορίτσι που γεννήθηκε 10 εβδομάδες πρόωρα. Ένα από τα μωρά είχε το μέγεθος ενός ενήλικου χεριού, ζυγίζοντας λίγο πάνω από 535 γραμμάρια, όταν γεννήθηκε 15 εβδομάδες πρόωρα και της δόθηκε 5% πιθανότητα επιβίωσης. Η Λούσι Λέτμπι προσπάθησε να σκοτώσει το κορίτσι δύο φορές. Το κορίτσι, γνωστό ως Child G, διαγνώστηκε με τετραπληγική εγκεφαλική παράλυση μετά τις επιθέσεις. Σήμερα είναι οκτώ ετών, δεν μπορεί να μιλήσει από το στόμα και χρειάζεται 24ωρη φροντίδα.
Η Λούσι Λέτμπι αναμένεται να γίνει η τρίτη γυναίκα εν ζωή που θα της επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, που σημαίνει ότι δεν θα αποφυλακιστεί ποτέ. Η ανακοίνωση της ποινής της αναμένεται σήμερα.
Με πληροφορίες από Guardian