Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται δημοφιλές εθνικό πάρκο

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται δημοφιλές εθνικό πάρκο Facebook Twitter
Φωτ.: Band-e Amir National Park
0

Ένα ακόμη μέτρο κατά των γυναικών έλαβε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απαγορεύοντάς τους να επισκέπτονται το εθνικό πάρκο Band-e-Amir στην επαρχία Μπαμιγιάν.

Ο εκτελών χρέη υπουργού αρετής και ηθών των Ταλιμπάν, Mohammad Khaled Hanafi, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν τηρούσαν την ενδυμασία του χιτζάμπ μέσα στο πάρκο. Κάλεσε τους θρησκευτικούς κληρικούς και τις υπηρεσίες ασφαλείας να απαγορεύσουν την είσοδο των γυναικών μέχρι να βρεθεί λύση.

Το Band-e-Amir αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, καθώς έγινε το πρώτο εθνικό πάρκο του Αφγανιστάν το 2009. Είναι δημοφιλής προορισμός για οικογένειες και η απαγόρευση της παρουσίας των γυναικών θα εμποδίσει πολλούς από να το επισκέπτονται. Η Unesco περιγράφει το πάρκο ως μια «ομάδα λιμνών με ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και δομή, καθώς και φυσική και μοναδική ομορφιά, που δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο».

Θρησκευτικοί κληρικοί στο Μπαμιγιάν δήλωσαν από την πλευρά τους ότι οι γυναίκες που επισκέπτονταν το πάρκο και δεν ακολουθούσαν τους κανόνες δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής, αλλά περαστικές. «Υπάρχουν παράπονα για έλλειψη χιτζάμπ. Αυτές δεν είναι κάτοικοι της Μπαμιγιάν. Έρχονται εδώ από άλλα μέρη», δήλωσε στο Tolo news ο Sayed Nasrullah Waezi, επικεφαλής του σιιτικού Συμβουλίου της περιοχής.

Η Αφγανή πρώην βουλευτής Mariam Solaimankhil μοιράστηκε ένα ποίημα που είχε γράψει, στο X, πρώην Twitter, σχετικά με την απαγόρευση και έγραψε «θα επιστρέψουμε, είμαι σίγουρη γι' αυτό».

Η Fereshta Abbasi, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε ότι απαγορεύτηκε στις γυναίκες να επισκεφθούν το πάρκο την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών και έγραψε ότι πρόκειται για «πλήρη ασέβεια προς τις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM