Θεαματική αύξηση της κατανάλωσης του κρασιού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα ενώ οι έλληνες οινοπαραγωγοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι « Η πιο µεγάλη συµφωνία για εξαγωγή ελληνικών κρασιών στην Κίνα έγινε από τον συνεταιρισµό VAENI Νάουσα, αφού το 2011 εξήγαγε 450.000 φιάλες και το 2012 η ποσότητα προβλέπεται να κυµανθεί από 1,5 ως 3,5 εκατοµµύρια φιάλες. Τα κρασιά του συνεταιρισµού που εξάγονται στην Κίνα είναι τα: ∆ύο Ελλήνων (ξινόµαυρο), Έντεχνος (ξινόµαυρο), ∆ογµατικό (λευκό από κόκκινο σταφύλι) κ.ά., σε τιµές από 2 ως 14 ευρώ.» Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισµού κ. Γ. Φουντούλης, οι τιµές αυτές είναι ακριβότερες σε σχέση µε την Ελλάδα, αφού οι Κινέζοι τις αποδέχονται, και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές σε αυτή τη χώρα είναι οι καλύτερες λόγω του µεγάλου ενδιαφέροντος των Κινέζων για το κρασί.»
Να θυμίσουμε ότι η Νάουσα είναι η πόλη με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα -γύρω στο 40%- μετά και την κατάρρευσης της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ η παράγωγή της ποικιλίας του ξινόμαυρου φαίνεται ότι σώζει αυτόν τον τόπο.
Μια άλλη περίπτωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, είναι αυτή του οινολόγου-οινοποιού κ. Μιχάλη Μπουτάρη ( γιού του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη), που εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη ΒΔ Κίνα, όπου στην περιοχή Γκανσού προχώρησε στη συγκρότηση κοινοπραξίας με Κινέζο αμπελουργό και παράγουν κρασί ανωτέρας ποιότητος, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. «Συγκαταλεγόμαστε στους 10 καλύτερους παραγωγούς κρασιού ανωτέρας ποιότητος και τροφοδοτούμε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια», λέει ο κ. Μπουτάρης και τονίζει: «Αναλάβαμε αυτό το εγχείρημα γιατί πιστεύουμε στη δημιουργική επιχειρηματική δράση και ότι η πρωτοβουλία μας θα λειτουργήσει ως διαβατήριο για τη χώρα μας και το κρασί της. Να πούμε ότι αυτή είναι η Ελλάδα, έχει την τεχνογνωσία, τις δυνατότητες για συνεργασία, και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».