Το πρωινό είναι ηλιόλουστο και στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος κυριαρχεί η συνηθισμένη κίνηση απ’ τους χιλιάδες διερχόμενους της πλατείας. Δίπλα από το σιντριβάνι το βλέμμα μου κεντρίζει η κινητή μονάδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο διοργάνωνε τη δράση: «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Εκείνη τη στιγμή, σταμάτησα το γοργό περπάτημα μου και αμέτρητες σκέψεις κατέκλυσαν το μυαλό μου. Ποιος διαφωνεί ότι σήμερα ζούμε στην εποχή του άγχους; Καθημερινά, σκέφτηκα, ότι κινούμαστε ανάμεσα σε μια θορυβώδη και στρεσσογόνα πραγματικότητα με διαρκείς διορίες, αμέτρητες ειδοποιήσεις στα κινητά μας τηλέφωνα, υψηλές απαιτήσεις, πιέσεις, προσδοκίες, συνεχείς υποχρεώσεις και δυσάρεστα ερεθίσματα. Συνήθειες που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Γυμναζόμαστε ελάχιστα, συνηθίζουμε στις κακές διατροφικές συνήθειες και στον ανεπαρκή ύπνο και, κυρίως, ξεχνάμε τον έλεγχο υγείας, τον πλέον σημαντικό τρόπο πρόληψης.
Η ενημερωτική πινακίδα που ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του χαρακτηριστικού μωβ λεωφορείου μας πληροφορούσε ότι κάθε επισκέπτης από 35 έως 65 ετών έχει τη δυνατότητα για μια δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου. Παρά την αγωνία που με κυρίευσε, αποφάσισα να μετρήσω το σκορ της καρδιάς μου. Άλλωστε, σήμερα δεν είναι μια τυχαία μέρα. Κάθε χρόνο, τέλος Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με στόχο την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας στον κόσμο. Μ’ αυτήν την αφορμή, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που φροντίζει τις καρδιές μας εδώ και 30 χρόνια, σχεδίασε τη δράση “Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει”.
Στην αρχή συμπλήρωσα τη φόρμα με τα προσωπικά μου στοιχεία ενώ εξειδικευμένοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου μού ζήτησαν ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, μπαίνοντας στο εσωτερικό της κινητής μονάδας, ακολούθησε η μέτρηση της αρτηριακής μου πίεσης και της χοληστερόλης με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μηχανημάτων. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός του καρδιαγγειακού μου κινδύνου βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την παροχή συμβουλευτικής νοσηλευτικής για την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, ανάλογα με τα αποτελέσματα της μέτρησης. Όλα, ευτυχώς, πήγαν καλά και η διάθεση μου απογειώθηκε. Στην έξοδο μού έδωσαν και ένα μικρό δώρο: ένα αντί-στρες μπαλάκι σε σχήμα καρδιάς και στο οποίο αναγράφονταν: «Η καλή καρδιά, μετράει».
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από το 1993 έως σήμερα, με περισσότερες από 2 εκατομμύρια επισκέψεις, 52.700 επεμβάσεις καρδιάς, περισσότερες από 15.500 νοσηλείες παιδιών και 209 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ξέρει καλά τη σημασία που έχουν οι καλές συνήθειες για να κρατήσουμε την καρδιά μας γερή και δυνατή.
Στο πλαίσιο αυτό συναντώ και τον Γενικό Διευθυντή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Πάνο Μινογιάννη, ο οποίος θα δηλώσει: «Σήμερα, σε μια μέρα γιορτής για μας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σκεφθήκαμε ότι αντί να περιμένουμε τον κόσμο να αρρωστήσει και να έρθει στο νοσοκομείο, επιλέξαμε εμείς να επισκεφθούμε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για μια εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία παρέχει αποτελεσματική καρδιαγγειακή πρόληψη, σε όσες και όσους επιθυμούν. Η δράση στοχεύει στην προσέγγιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών και έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την προστασία και τη βελτίωση της υγείας». Αχρείαστοι να είμαστε αλλά είναι καλό να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την υγεία μας. Όλοι χρειάζεται να κάνουμε εξετάσεις σε ετήσια βάση διότι ο έλεγχος σώζει ζωές».
Όσον αφορά τα 30 χρόνια του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου θα επισημάνει: «Γι’ όλους τους ανθρώπους του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου αλλά και για τους ασθενείς μας είναι απολύτως συνυφασμένο με το πρόσωπο της αριστείας στην Ιατρική Επιστήμη. Συμπληρώνουμε τριάντα χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, καινοτομίας στην Υγεία και ψηφιακού μετασχηματισμού στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».
Από τη δράση δεν θα μπορούσε να λείπει το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο στηρίζει όχι μόνο αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και το ίδιο το νοσοκομείο εδώ και 30 χρόνια. Και μαζί με την εξέταση έβγαλα και την είδηση από τον Υπεύθυνο Προγραμμάτων Υγείας του Ιδρύματος, Αλέξανδρο Μωρέλλα: «Το 2023, αποτελεί ορόσημο για το νοσοκομείο, όχι μόνο γιατί φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και μιας πολύ σημαντικής διαδρομής στην Καρδιολογία, την Καρδιοχειρουργική και τη Μεταμόσχευση, αλλά και γιατί υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς η ψηφιοποίησή του, φυσικά με τη στήριξη του Ιδρύματος. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από τις αρχές του 2024 αναμένεται να είναι το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο -το ιατρονοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό, και βεβαίως τον ίδιο τον ασθενή».
Για μία εβδομάδα, λοιπόν, σε κεντρικούς δήμους της Αττικής, η κινητή μονάδα του Ωνάσειου θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε επισκέπτη από 35 έως 65 ετών για μια δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου. Συμμετάσχετε και εσείς στη δράση η οποία στοχεύει στην προσέγγιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών και έχει ως γνώμονα την προστασία και τη βελτίωση της υγείας. Γιατί, για περισσότερο και καλύτερο χρόνο ζωής, η καλή καρδιά μετράει.
Ακολουθήστε την κινητή μονάδα του ΩΚΚ στην Αττική
Παρασκευή 29.9 & Σάββατο 30.9 στο Σύνταγμα (πλησίον του Μετρό)
Κυριακή 01.10 στην Κηφισιά (εμπορικό κέντρο “Shoppingland”, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου)
Δευτέρα 02.10 στον Πειραιά (οδός Δραγάτση Ιακώβου 1Α)
Τρίτη 03.10 στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη)
Τετάρτη 04.10 στο Αιγάλεω (κεντρική πλατεία, πλησίον του Μετρό)
Πέμπτη 05.10 στη Γλυφάδα (στον δρόμο των Ποιητών, στη συμβολή των οδών Άγγελου Μεταξά και Γρηγορίου Λαμπράκη)