Τι πρέπει να κάνω τώρα που όλοι γύρω μου έχουν κορωνοϊό;

Τι πρέπει να κάνω τώρα που όλοι γύρω μου έχουν κορωνοϊό ; Facebook Twitter
Τι μάθαμε να κάνουμε καλά τα χρόνια του κορωνοϊού: αποστάσεις, μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, προστασία ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Παρατηρούμε πάλι μια έξαρση του κορωνοϊού. Τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτό που μάθαμε καλά να κάνουμε τα χρόνια του κορωνοϊού. Μέτρα προστασίας, που είναι γνωστά σε όλους μας. Αποστάσεις, μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, προστασία ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων. Για τον οργανισμό των περισσοτέρων από εμάς ο κορωνοϊός δεν είναι πια ένας ξένος, τον έχουμε συναντήσει και «φιλοξενήσει» στο σώμα μας και έχουμε ήδη αποκτήσει κάποια στοιχειώδη άμυνα σε αυτόν. Επίσης, οι εμβολιασμοί που έχουμε κάνει (όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα) έχουν συμβάλει σημαντικά στο χτίσιμο της άμυνας αυτής. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να αποφύγουμε όσο το δυνατόν επαναμολύνσεις που θα μας φέρουν πιθανόν κακουχία ή/και κάποια από τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη από κορωνοϊό.

— Ποια συμπτώματα κυριαρχούν με τις τρέχουσες παραλλαγές;
Στα ήπια συμπτώματα που συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι περιλαμβάνονται το συνάχι, ο πονόλαιμος, ο βήχας, οι πόνοι στο σώμα, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και η κόπωση. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 5-7 ημέρες. Τα εμβολιασμένα άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα έναν συνδυασμό αυτών των ήπιων συμπτωμάτων και δεν θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια. Στα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνονται η δύσπνοια, ακόμη και κατά την ανάπαυση, ο υψηλός και επίμονος πυρετός, η υπνηλία και οι πόνοι στο στήθος που διαρκούν πάνω από 10 λεπτά. Ο έλεγχος του κορεσμού οξυγόνου είναι τότε απαραίτητος, καθώς και η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο όφελος από τον εμβολιασμό δεν είναι ότι μειώνει σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό, αλλά ότι μειώνει συντριπτικά τον κίνδυνο να νοσήσουμε σοβαρά.  

Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος

— Μπορώ να χρησιμοποιώ ακόμα τα τεστ κορωνοϊού από πέρυσι;
Τα περσινά τεστ δεν έχει νόημα να τα χρησιμοποιήσει κανείς, γιατί έχουν λήξει. Ό,τι και να δείξουν, δεν μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Μάλιστα, ακόμα και αυτά που δεν έχουν λήξει είναι πλέον αμφίβολο αν και κατά πόσο μπορούν να ανιχνεύσουν τις τρέχουσες παραλλαγές του κορωνοϊού που κυριαρχούν στη χώρα μας, οι οποίες ανήκουν όλες στην κατηγορία ΒΑ.2 της Όμικρον (XBB.1.5, EG.5, ΧΒΒ.1.16).  Δεν λέω να μην τα χρησιμοποιούμε, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης στην αρχική φάση είναι τα συμπτώματα που ανέφερα προηγουμένως. Αν κάποιος τα έχει, πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό του δυνητικά φορέα του κορωνοϊού και να συμπεριφερθεί ανάλογα, προστατεύοντας τον εαυτό του και προφυλάσσοντας τους γύρω του.

— Ποιοι χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά;
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλούνται και πάλι να αυτοπροστατευτούν με έναν νέο γύρο εμβολιασμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Είναι όμως και μια ατομική επιλογή. Άτομα που φοβούνται τον κορωνοϊό, και έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, δεν έχουν κανένα λόγο να μην εμβολιαστούν πάλι. Αυτό θα ανανεώσει την ανοσία του οργανισμού τους και θα τους παρέχει ένα αυξημένο επίπεδο διασφάλισης και σιγουριάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο όφελος από τον εμβολιασμό δεν είναι ότι μειώνει σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό, αλλά ότι μειώνει συντριπτικά τον κίνδυνο να νοσήσουμε σοβαρά.  

— Πόσο πιθανό είναι να αναπτύξουμε Long Covid εάν μολυνθούμε για δεύτερη ή τρίτη φορά;
Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά, καθώς υπάρχουν ελάχιστα τεκμηριωμένα στοιχεία. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση ελάττωσης με το πέρασμα του χρόνου. Μια μεγάλη και αξιόπιστη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία που μόλις δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι μετά από δεύτερη μόλυνση με τον κορωνοϊό τα άτομα είχαν κατά περίπου 30% μειωμένη πιθανότητα να εκδηλώσουν συμπτώματα Long Covid. Παραμένει λοιπόν ο κίνδυνος, έστω και μειωμένος, και αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό λόγο για να αποφύγουμε επαναμολύνσεις, ακόμα και στην τρέχουσα φάση που ο κορωνοϊός έχει γίνει ενδημικός και έχει πάψει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Μια τελευταία παρατήρηση για τους νεότερους από εμάς, που αφορά ιδιαίτερα ένα μεγάλο ποσοστό των αναγνωστών της LiFO: η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη στη Long Covid είναι οι ενήλικες 35 έως 49 ετών. Αυτό ίσχυε τόσο στην αρχή της πανδημίας όσο και τώρα, που κυριαρχούν τα νεότερα στελέχη. Προσοχή από όλους μας, λοιπόν, για να περάσουμε έναν όσο το δυνατόν ανέφελο και covid-free χειμώνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ