Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας- Πυροβόλα, ελικόπτερα και άρματα στα σύνορα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στα αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο, η συχνότητα των ριπών μοιάζει να είναι ρυθμισμένη με το ρολόι καθώς κάθε 30 δευτερόλεπτα το πυροβολικό του Ισραήλ ανοίγει πυρ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Γάζα, πέντε ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Οι νέκροί και από τις δύο πλευρές έχουν φτάσει τους 2.600, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς. Στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 1.200 άνθρωποι, ενώ από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 1.417 πολίτες, ανάμεσά τους 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Πάνω από 9.000 είναι οι τραυματίες και από τις δύο πλευρές. 

Την ώρα που οι αναλυτές περιμένουν η ισραηλινή απάντηση να γίνεται ακόμα πιο σκληρή, με τη χερσαία επίθεση να παραμένει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει σε όλους τους τόνους πως στόχος του Ισραήλ είναι η συντριβή της Χαμάς.

«Η Χαμάς είναι ο ISIS και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε τον ISIS», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε χθες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα, με δύο από αυτές να πέφτουν, γύρω στις 12 το μεσημέρι, στην κοινότητα Σντερότ, με αποτέλεσμα τέσσερις Ισραηλινοί να τραυματιστούν, από τους οποίους οι δύο σοβαρά.

Σκηνικό πολέμου στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας

Ενώ οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται, σκηνικό πολέμου είναι και τα σύνορα του Ισραήλ με τον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, κοιτώντας προς τη Γάζα, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης από άρματα μάχης τελευταίας γενιάς μέχρι ελικόπτερα Απάτσι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους και ανά διαστήματα μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, πετώντας σε χαμηλό ύψος.

Ο στρατός έχει τοποθετήσει παντού φράγματα για να περιορίσει τον κίνδυνο διείσδυσης ενόπλων της Χαμάς. Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βρίσκεται το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, όπου σφαγιάστηκαν γυναίκες και παιδιά, όμως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε 1.417, από τους οποίους 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Επίσης, 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Αποφασισμένοι οι στρατιώτες του Ισραήλ: «Θα τους σβήσουμε από τον χάρτη»

Ένας 24χρονος Ισραηλινός έφεδρος στρατιώτης μίλησε στο AFP και ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς. «Δεν μπορώ να σας πως τι θα κάνω. Μόνο ένα πράγμα (…) θα τους σβήσουμε από τον χάρτη. Κανείς δεν έχει σκοτώσει Εβραίους κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά το Ολοκαύτωμα». «Σύντομα, απέναντί μας δεν θα υπάρχει κανένας να μας πολεμήσει, να μας επιτεθεί, να μας χαλάσει τη ζωή», πρόσθεσε, οργισμένος.

Οι κάτοικοι της περιοχής βοηθούν, από την πλευρά τους, με όποιον τρόπο μπορούν τους στρατιώτες, με εθελοντές να έρχονται από ολόκληρο το Ισραήλ για να μοιράσουν τρόφιμα και αναψυκτικά, κάτω από τον καυτό ήλιο. Όλοι τους φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. «Θα ξαναέρθω αύριο και κάθε μέρα για να τους φέρω ωραία πράγματα» υπόσχεται ο 49χρονος Γιουβάλ, ο οποίος είναι διευθυντής μιας επιχείρησης μεταφορών στη Χέρζλια.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι το άγχος των νέων στρατιωτών με κάποιους από αυτούς να αναγκάζουν τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή να γυρίσουν πίσω. «Δεν έχετε τίποτα να δείτε εδώ. Έχουμε πόλεμο. Να επιστρέψετε όταν θα είναι όλοι νεκροί στη Γάζα», τους λένε κοφτά.

ΗΠΑ: Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι η Χαμάς θα έκανε επίθεση στο Ισραήλ

Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να «ισοπεδώσει» τη Χαμάς, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «εάν είχαμε τέτοιες ενδείξεις, θα τις είχαμε κοινοποιήσει στο Ισραήλ αλλά από ό,τι γνωρίζω δεν είχαμε δει τίποτα τέτοιο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Λόιντ Όστιν, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι η Χεζμπολάχ προτίθεται να επιτεθεί και αυτή, από την πλευρά της, εναντίον του Ισραήλ.

Τέλος ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει κάποιον όρο για τη στρατιωτική βοήθεια που προτίθενται να δώσουν στο Ισραήλ. «Δεν θέσαμε κανέναν όρο στη χρήση των εξοπλισμών μας. Είναι ένας επαγγελματικός στρατός που διοικείται από μια επαγγελματική διοίκηση. Ελπίζουμε και περιμένουμε να κάνουν τα πράγματα σωστά κατά τη διεξαγωγή της εκστρατείας τους», σημείωσε ο Λόιντ Όστιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ